Magazin Novi Sad

Tito je u Novom Sadu dočekao 1977. godinu, a grad je tada bio na vrhuncu svog razvoja

Novosađani su u 1977. godinu ušli zajedno sa najvažnijim gostom u zemlji – Josipom Brozom Titom.

Bila je velika čast za novosadsku vlast činjenica da će noć između 31. decembra i 1. januara, u Hotelu “Park”, provesti maršal Tito, zajedno sa svojom suprugom Jovankom Broz.

Gradska vlast predvođena Jovom Dejanovićem morala je da pokaže razvitak grada, pa je tako doživotni predsednik SFRJ tokom dana posetio novu fabriku preduzeća “Danubius”.

Onda je usledio doček Nove godine u Hotelu “Park”. Zvezda večeri bio je, piše Vladimir Vrgović u “Novi Sad 1970-1990”, legendarni Miodrag Petrović Čkalja, koji je čitao šaljive čestitke upućene drugu Titu i drugim političarima. Naravno, ovakvo veče u Novom Sadu nije moglo da prođe bez tamburaša Janike Balaža i orkestra Jovana Adamova. Bili su tu i Mira Banjac, Boris Dvornik, Ivan Hajtl, Milka Stojanović…

Kada se već ušlo u 1977. godinu, Tito je podigao čašu “za sreću i blagostanje naših naroda i narodnosti i naše radničke klase”. Nakon ponoći i plesa sa suprugom Jovankom, Tito je obišao vojnike u Domu JNA, a sutradan je otputovao za Karađorđevo, piše 021.rs.

Četrdeset i četiri godine kasnije, organizovanog dočeka Nove godine neće biti zbog pandemije koronavirusa. Isto toliko godina kasnije, apartman u kojem je noćio Josip Broz Tito u Hotelu “Park” i dalje nosi ime po njemu – “Titova rezidencija”.

Bili su cimeri u skromnoj studentskoj sobi, a sada su kupili Radnički univerzitet, ulažu u obrazovanje i u preduzetništvo

generic vignette (DESK luftika.rs)
642 Shares
642 Shares
Share via
Copy link