Magazin Novi Sad

Invazija tigrastih komaraca kod Novog Sada. Iz Ciklonizacije poručuju da kupimo komarnike

Čardak na Sremskoj Kamenici
Foto: WIKI/Micki

Stanovnici naselja Čardak u Sremskoj Kamenici mesecima imaju problem sa velikim brojem komaraca, prisutnim ne samo tokom večeri, već i po danu.

Oni sumnjaju da je reč o tigrastim komarcima, koji se množe na susednom, napuštenom i u korov zaraslom placu.

Zapušten plac komarci
Foto: Luftika.rs

– Situacija je zaista nepodnošljiva. Ja sam majka trogodišnjih trojki i sve ređe ih puštam napolje. Izujedani su, sa ranama po celom telu – rekla je za Luftiku Ivana H., meštanka Čardaka, koja je situaciju prijavila Ciklonizaciji.

 deca ujedi komaraca
Foto: Jedno od dece sa ujedima po licu/Luftika.rs

– Pre dve i po nedelje sam kontaktirala Ciklonizaciju zbog najezde tigrastih komaraca. Ljubazan gospodin mi je uzeo kontakt podatke i rekao da ce doći neko da isprska jer je verovatno žariste! Kako se niko nije javio niti pojavio, danas sam ih opet kontaktirala i gospođa, službenica, mi je sa podsmehom rekla: “Kako znate da nije prskano?” – ispričala je Ivana za naš portal.

Neprijatnu svakodnevicu koju čine rojevi komaraca, za Luftiku su potvrdili stanovnici okolnih kuća u Povrtarskoj ulici, gde se i nalazi napušten plac.

– Preko dana nekako izdržimo, ali uveče, u sumrak je baš jako neprijatno. Neki ljudi su kupili taj plac, ali ne dolaze. To je zapušteno sada, pa je moguće da je upravo tu veliko leglo – rekao je za naš portal meštatnin Čardaka Goran.

– Mislim da je Ciklonizacija samo jednom iz automobila prskala i to dosta davno, možda u maju ili junu – dodao je on.

Slične utiske sa našom redakcijom podelila je još jedna meštanka ovog dela Sremske Kamenice.

– Ja sam na Čardaku dugo i nikad nije bilo kao ove godine. Ranije, kad poprskaju, komaraca prosto nema. Ovo sada je strašno. Komarci nas grizu i danju i noću. Ivaninoj deci je ipak najteže, oni su skroz izujedani – rekla je Anđelka, dodavši da iako je kraj leta, situacija sa komarcima tamo ne jenjava.

Deca ujedi komaraca
Foto: Deca na Čardaku, ujedi komaraca: Luftika.rs

Luftika je kontaktirala Ciklonizaciju odakle je stigao odgovor da je Čardak redovno prskan. Na naše pitanje koliko često i kada je tretiran taj deo Kamenice, odgovorili su da to zavisi od dela godine, stručne procene i sl.

– Komarci se ne rade po prijavi. Nisu to buve, da se uđe u dvorište pa da se poprska. Čardak je tretiran kao svako drugo naselje – poručili su iz Ciklonizacije za Luftiku.

Ovo preduzeće demantuje i navode da je reč o tigrastim komarcima, iako nisu izašli na lice mesta, pa to proverili i utvrdili.

– Tigrasti komarci nisu sigurno, jer njih nema na sremskoj strani. Toj ženi koja vas je kontaktirala se možda učinilo da bi mogli biti tigrasti. To su verovatno rečni komarci koji izgledom dosta podsećaju na tigraste – objasnili su iz Ciklonizacije dodavši da bi tigraste komarce mogao da prepozna samo biolog, nakon provere mikroskopom.

Na pitanje zašto nisu postupili po prijavi Ivane H. i kakva je uopšte procedura kada građani prijave moguće leglo komaraca i sumnju na tigraste komarce, Ciklonizacija nije imala konkretan odgovor.

– Mi nismo interventna jedinica. Ne možemo tek tako da uđemo na nečiji posed i da krčimo korov. Morao bi vlasnik tog placa da nas pozove i da nam da dozvolu da uđemo. Ima dosta takvih problema po gradu, pojavljuju se pacovi i sl. Stalno apelujemo da se placevi redovno održavaju – rekli su.

Na konstataciju da meštani Čardaka imaju problem koji su prijavili i da do danas niko nije postupio i proverio o čemu se radi, iz Ciklonizacije poručuju:

– Znate, mi stalno imamo tu tendenciju da očekujemo i tražimo da nam drugi reše problem. Zašto nisu stavili komarnike? Zašto se međusobno nisu organizovali, pozvali vlasnika pa ga zamolili da uredi plac?

Nakon objašnjenja da je reč o kućama i da deca, kao i meštani dosta vremena provode u dvorištu, gde ih ujedaju komarci i tokom dana, a ne samo uveče, Ciklonizacija je rekla da će poslati nekoga da proveri stanje i izvidi o čemu se radi.

Na Detelinari u Novom Sadu pronađeno veliko žarište azijskog tigrastog komarca, prenosnika virusa Zapadnog Nila

Ana Marković

Ana Marković

Štreber i boem. Bosanka i Banaćanka. Novinar. Hodajući detektor laži i emiter istine. Omiljenost - miris uštipaka u 9 ujutru, selo, leto i grlati petao, crk'o dabogda.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

59 Shares
Share via
Copy link