Magazin Novi Sad

Testovi za narkotike stižu u novosadske škole

U novosadske osnovne i srednje škole stići će 20.000 testova za narkotike. Testovi će u narednim danima biti podeljeni roditeljima đaka sedmog i osmog razreda osnovne škole, kao i roditeljima srednjoškolaca.

Testiranje će se raditi isključivo dobrovoljno, odnosno po želji roditelja i obavljaće se u kućnim uslovima, a nijedan roditelj nije u obavezi da o ishodu i rezultatu obavesti školu, stoji u saopštenju Grada Novog Sada dostavljenom medijima.

Ukoliko roditelj ipak želi da, u slučaju pozitivnih rezultata testa, takve rezultate dostavi školi, psihološko-pedagoška služba će u saradnji sa nadležnim organima dalje delovati kako bi se takvim učenicima pomoglo.

Ideja je potekla od roditelja, a Grad je prepoznao značaj preventivnog delovanja u suzbijanju narkomanije među mladima, kaže član Gradskog veća za obrazovanje Vladimir Jelić.

Jelić, koji je i predsednik Koordinacionog tela za borbu protiv nasilja u školama koje je realizovalo ovaj navodi da je ponosan što je Novi Sad prvi počeo da primenjuje takav način borbe protiv jednog od najvećih izazova u našem društvu.

“Očekujem da ćemo na ovaj način mnoge mlade odvratiti od ideje da uopšte probaju narkotike i tako sačuvati njihovo zdravlje i živote”, kazao je Jelić.

Testiranje na upotrebu širokog spektra psihoaktivnih supstanci podrazumeva pregled uzorka urina, a Grad Novi Sad je za tu namenu utrošio 10 miliona dinara.

Ovako su Islanđani rešili problem zavisnosti

12 Shares
Share via
Copy link