Magazin Novi Sad

Testovi za narkotike stižu u novosadske škole

U novosadske osnovne i srednje škole stići će 20.000 testova za narkotike. Testovi će u narednim danima biti podeljeni roditeljima đaka sedmog i osmog razreda osnovne škole, kao i roditeljima srednjoškolaca.

Testiranje će se raditi isključivo dobrovoljno, odnosno po želji roditelja i obavljaće se u kućnim uslovima, a nijedan roditelj nije u obavezi da o ishodu i rezultatu obavesti školu, stoji u saopštenju Grada Novog Sada dostavljenom medijima.

Ukoliko roditelj ipak želi da, u slučaju pozitivnih rezultata testa, takve rezultate dostavi školi, psihološko-pedagoška služba će u saradnji sa nadležnim organima dalje delovati kako bi se takvim učenicima pomoglo.

Ideja je potekla od roditelja, a Grad je prepoznao značaj preventivnog delovanja u suzbijanju narkomanije među mladima, kaže član Gradskog veća za obrazovanje Vladimir Jelić.

Jelić, koji je i predsednik Koordinacionog tela za borbu protiv nasilja u školama koje je realizovalo ovaj navodi da je ponosan što je Novi Sad prvi počeo da primenjuje takav način borbe protiv jednog od najvećih izazova u našem društvu.

„Očekujem da ćemo na ovaj način mnoge mlade odvratiti od ideje da uopšte probaju narkotike i tako sačuvati njihovo zdravlje i živote“, kazao je Jelić.

Testiranje na upotrebu širokog spektra psihoaktivnih supstanci podrazumeva pregled uzorka urina, a Grad Novi Sad je za tu namenu utrošio 10 miliona dinara.

Ovako su Islanđani rešili problem zavisnosti

Redakcija

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

12 Shares
Share via
Copy link