Lifestyle Srbija

Minus i plus k’o Amer i Rus: Kako se boriti sa temperaturnim razlikama?

Jutros, noćas i prethodnih par noći u Srbiji su zabeležene temperature i do minus 10 stepeni, što je za zimu sasvim normalno.

Problemi za ljudski organizam javljaju se kada se napravi veća temperaturna razlika u kratkom periodu, što nas, prema prognozama RHMZ, očekuje u narednom periodu.

Na naš prostor prodire veoma topla vazdušne mase sa juga i Mediterana, pa nas do petka očekuju temperaturne razlike od 15 do 20 stepeni u kratkom vremenskom periodu, što može biti pravi šok za organizam.

Od srede nas očekuje osetno toplije vreme, pa će maksimalna temperatura u drugoj polovini sedmice biti preko 10 stepeni Celzijusa, na nekim mestima čak i 15.

To je, naravno, iznad proseka kada je januar u pitanju. U sredu i četvrtak biće uglavnom suvo i sunčano, dok će u petak i za dane vikenda biti kišovito i vetrovito, ali i dalje veoma toplo za ovo doba godine, uz umeren jugoistočni vetar i blagu košavu.

Saveti da se što lakše prebrode ove temperaturne razlike su jednostavni: Hronični bolesnici, ali i zdravi ljudi, treba redovno da provetravaju prostorije i piju dosta tečnosti, vitamine i toplije napitke.

Ko, ipak, mora da izađe, savet je da se obuče adekvatno vremenskim prilikama.

Posebno treba voditi računa da noge ne budu mokre usled otapanja veće količine snega, da se nose kape i na taj način zaštiti glava.

Hroničnim bolesnicima se savetuje da redovno mere temperaturu, kao i krvni pritisak, jer će u periodu naglog rasta temperature biti povećan broj neuroloških pacijenata, dok će problemi pretiti i onima koje muči hipertenzija.

Ne savetujemo kupanje u snegu kao što to rade Rusi i Kanađani kako bi ojačali imunitet, ali, prilagođavanje organizma spoljnim uslovima je neophodno kako bi se zaštitili od iznenadnih temperaturnih razlika i izbegli ‘šokiranje organizma’.

Ljudi, zima je normalna, nije -1000, ni Sibir, ni ledeno doba

Tamara Gočmanac

Mnogo glasno šapuće. Ego-tripuje, nasmeje, rasplače. Voli kišu i sneg. I životinje. Redovno je ispuštali na glavu kad je bila mala, pa je, zahvaljujući tome, postala mnogo lepa, pametna i bloger.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link