Renomirani magazinski sajt “Taste Atlas” objavio je listu 100 najboljih jela od paradajza. Među njima se našla i moravska salata.
Da je Srbija poznata po izvanrednoj kuhinji, to svi vrlo dobro znamo, pa više i ne čudi kada se neko naše jelo nađe na nekoj od svetskih ili evropskih lista najboljih specijaliteta. Tako su se našle i neke naše torte u 100 najboljih u Evropi, kao i , a sada je na “red” došao i paradajz, odnosno jela od paradajza.
Naime, moravska salata se našla na 47. poziciji, nešto malo iznad polovine ocenjenih jela. Moravska salata je karakteristična za jug Srbije, odnosno deo oko Niša i Leskovca. Pravi se od kombinacije praziluka, pečene paprike, ljute paprike, belog luka, soli, ulja i naravno paradajza. Svi sastojci se dobro promešaju i dobro ohlade pre serviranja i jako je popularna tokom letnjih meseci, često ide kao prilog uz roštilj ili parče tvrdog sira i hleba.
Ovo je lista prvih 10:
1. Pizza Napoletana (Italija)
2. Pizza Margherita (Italija)
3. Chancho en piedra (Čile)
4. Buter chicken (Indija)
5. Chilaquiles (Meksiko)
6. Dakos (Grčka)
7. Iskender kebap (Turska)
8. Parmigiana alla napoletana (Italija)
9. Hogao (Kolumbija)
10. Shiro wat (Etiopija)
Izvor: Dnevnik
Taste Atlas proglasio najbolje srpsko jelo
Dodaj komentar