Na Instagram stranici Taste atlasa objavljen je video koji predstavlja gibanicu kao srpski specijalitet.
„Iako je uobičajena u zemljama poput Hrvatske, Slovenije i Makedonije, gibanica se uglavnom povezuje sa Srbijom. To je tradicionalno jelo nalik piti koje kombinuje filo testo sa kremastom kombinacijom sira i jaja. Ovo jelo može se pripremati i u slatkoj i u slanoj verziji, u zavisnosti od regiona i ličnih preferencija. U Srbiji se gibanica obično kombinuje s jogurtom i predstavlja savršeno jelo za doručak ili zasitnu užinu. Služi se isečena, a takođe je i glavni sastojak svake svečane prilike, kada se tradicionalno uživa kao hladno predjelo“, navedeno je u potpisu.
Odmah su krenuli da se javljaju besni ljubitelji gibanice iz celog regiona i pokrenuta je rasprava dostojna „bureka sa sirom“.
„Gibanica se ne pravi ovako, kore se slažu ili se pravi gužvara“, objasnila je jedna korisnica;
„Ovo nije gibanica, ovo je iz sarajevske pite (ukusnija od te dve, ako mene pitate)“, nadovezala se druga.
Ipak, glavna rasprava povela se oko nadeva – nakon što je treća konstatovala da joj „ovo izgleda kao burek, tradicionalna gibanica je slatka sa punjenjem od jabuka i maka“.
Nikad niste čuli za slatku gibanicu? Pa, izgleda da je mnogima u Srbiji to nezamislivo, pod gibanicom se podrazumeva isključivo ona sa sirom i jajima.
I u većem delu Balkana, gibanica se „vodi“ kao slana pita, međutim, ispostavlja se da je u nekim krajevima to naziv za slatku pitu.
„Postoji međimurska gibanica u Hrvatskoj i prekmurska u Sloveniji. Takođe, svaka štrudla s kvascem ovde može da se zove gibanica. Ono što vi zovete gibanica u Srbiji, u Hrvatskoj bi bilo „pita gužvara“, jer je gibanica ovde slatko jelo“.
Međimurska gibanica je tradicionalni dezert hrvatske kuhinje, a sastoji se od slojeva gotovih ili domaćih kora i čak 4 vrste nadeva: od oraha, sira, maka i jabuka. Slična je i prekmurska, koja takođe uz kore ima 4 fila – smetana (slatka pavlaka), rendane jabuke, mleveni orasi i mak.
Izvor: Nova.rs
Kolač sa protesta išao kao alva, ovo je recept (FOTO)
Dodaj komentar