Lifestyle Magazin

MUP se oglasio povodom slučaja Tanje Savić: Evo kako je njen suprug odveo decu u Australiju

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije obaveštava javnost da su maloletni sinovi Tanje Savić, stari deset i osam godina, zajedno sa ocem napustili teritoriju Republike Srbije 16. aprila 2020. godine i tom prilikom su na Aerodromu “Nikola Tesla“ koristili australijske pasoše.

Imajući u vidu da nisu koristili putne isprave Republike Srbije, za maloletna lica koja su strani državljani ne postoji obaveza posedovanja saglasnosti roditelja prilikom prelaska državne granice, navode iz MUP-a.

tIz ministarstva podsećaju da ukoliko maloletni državljanin Republike Srbije do navršene 16. godine putuje sa jednim od roditelja, obaveza posedovanja overene saglasnosti drugog roditelja ne postoji, ali saglasnost za maloletno lice može tražiti država u koju putuju.

Takođe, Zakon o graničnoj kontroli u članu 54. propisuje da maloletni državljanin Republike Srbije do navršene 16. godine života, kada putuje sam ili u pratnji drugog lica koje mu nije roditelj ili zakonski zastupnik, mora da poseduje overenu saglasnost oba roditelja, ako zajednički vrše roditeljsko pravo, ili zakonskog zastupnika”, navode iz MUP-a.

Savić tvrdi da joj je suprug, s kojim je brak zaključila u Australiji, bez saglasnosti odveo decu u tu zemlju tokom aprila.

Ona i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić jutros su gostovali u programu TV Prve i izneli neke, do sada, nepoznate detalje ovog slučaja.

Kako je borba srpske folkerke za roditeljstvo postala udarna vest u britanskom tabloidu

Share via
Copy link