Koronavirus Svet

Švedski eksperiment daje dobre rezultate, nacija na putu ka kolektivnom imunitetu

svedski-epidemiolog
Foto: Naina Helén Jåma/TT

Švedski model borbe sa virusom korona od početka pandemije izaziva veliku pažnju svetske javnosti. Iako su često bili izloženi kritikama zbog svojih “blagih mera”, izgleda da su Šveđani na kraju bili u pravu.

Kada govorimo o švedskom modelu kontrole širenja zaraze COVID-19, nikako ne treba u prvi plan isticati ekonomiju kao razlog zbog kojeg Švedska nije uvela strogo zaključavanje kao većina evropskih zemalja, ali se ipak mora reći kako je u drugom kvartalu njihova ekonomija pala 8,6 odsto, što je mnogo manje od proseka EU (-11,9 posto), a neuporedivo sa zemljama poput Španije (-18,5 odsto), Italije (-12,4 odsto) ili Francuske (-13,8 odsto), piše Jutarnji.hr.

Šveđani su išli na meke epidemiološke mere, pre svega, zbog toga što su verovali da je to najracionalniji put za čuvanje ljudskih života odnosno zauzdavanje pandemije.

Pri tome su počinili grešku jer su, uz manjak informacija, prekasno zatvorili domove za stare u kojima je umrlo više od dve trećine inficiranih virusom SARS-CoV-2.

Švedske vlasti za taj propust su se izvinile naciji. Nije bitno što su izvinjenja takvog tipa neuobičajena u EU, a u balkanskim zemljama potpuna su nepoznanica.

Da nije bilo velikog broja smrti u domovima za stare, švedska smrtnost izgledala bi, uz blage epidemiološke mere, fantastično, ali ipak su i dalje statistički bolji nego više zapadnoevropskih zemalja koje su išle na radikalne mere.

Na milion stanovnika osetno veći broj smrti imali su San Marino, Belgija, Velika Britanija, Andora, Peru, Španija i Italija.

Razlika između spomenutih zemalja, kao i još značajnijeg broja zemalja u kojima sada gledamo novi rast broja slučajeva praćen rastom broja smrti, u tome je da se u Švedskoj širenje zaraze sada jako usporilo te je broj smrtnih slučajeva sveden na minimum.

Prijavljuju tek po koju smrt dnevno. Zapravo je još početkom meseca bilo jasno kako “švedski eksperiment” iznenada dobija na internacionalnoj težini.

U zadnja dve sedmice prethodnog meseca broj novih slučajeva u Švedskoj na 100.000 stanovnika pao je za 54 odsto, a u istom su razdoblju Španija, Francuska, Nemačka, Belgija, Holandija… počele prijavljivati povećanja od 40 do 200 odsto.

Bez nošenja maski Šveđani su uspeli slavni R broj spustiti ispod 1 zahvaljujući specifičnim merama, a ne kroz nebrigu za zdravlje svoje populacije.

Nisu nikada naložili nošenje maski jer za nametanje tih obaveza nisu našli čvrsta naučna uporišta, ali su zato, recimo, nakon gorkog početnog iskustva zabranili sve posete domovima za starije i skupove veće od 50 ljudi.

Posebno je bitno što Švedska i još neke visoko okužene zemlje pokazuju kako bi mogle biti blizu imuniteta krda iako su mnogi stručnjaci govorili kako je to nemoguće postići bez daleko većeg broja zaraženih i, posledično, mrtvih.

Novi matematički modeli koji u obzir uzimaju heterogenost, kao i naučna saznanja o T-stanicama kao imunološkom odgovoru čoveka na infekciju SARS-CoV-2 na koji se nije računalo u testiranjima, govore kako bi imunitet krda mogao biti dostignut na oko 20 odsto okuženosti, ili bi već takva okuženost mogla jako usporiti dalje širenje zaraze.

Švedski brojevi zaraženih i mrtvih praktično potvrđuju ova nova saznanja.

Izgleda da je glavni švedski epidemiolog Anders Tegnell imao pravo kad je poručivao da epidemiološki radikali koji podupiru borbu do zadnjeg virusa jednostavno greše.

Švedska je zemlja s velikim brojem vrlo kompetitivnih izvoznika. Čak i švedske domaće bankare iznenadili su posljednji objavljeni rezultati velikih švedskih izvoznih kompanija koje su redom imale puno bolje profite od očekivanih.

– Nisam nikada video tako veliki broj kompanija s boljim profitima od očekivanih – izjavio je za The Financial Times Esbjörn Lundevall, glavni strateg švedske SEB banke.

No, nije toliko bitno što su Ericsson, Electrolux, Assa Abloy… rezultatima iznenadili prognostičare, što će značiti ostanak u zoni blagostanja i socijalne sigurnost čak i za siromašnije Šveđane.

Velika je stvar što su Šveđani deci omogućili kontinuitet školovanja, a pre većine ostalih normalizovali su i procedure u zdravstvenom sistemu.

Veći deo Evrope tek će prebrajati žrtve odgođenih pregleda i intervencija zbog zaključavanju u zdravstvenom sistemu.

Hoće li zbog tvrdih mera broj mrtvih od teških akutnih i hroničnih bolesti biti viši od broja zaraženih virusom SARS-CoV-2?

U Švedskoj neće.

Amerikanci kažu drugačije: Umesto imuniteta, švedski model doneo smrt i patnju

179 Shares
179 Shares
Share via
Copy link