Magazin Svet

U ovoj evropskoj državi zabranjeno je puštanje vode u toaletu posle 22 časa

Puštanje vode toalet
Foto: Getty Images

Verovatno vam nije prijatno kad komšija burgija za vreme popodnevne dremke, ili kad odvrne muziku da se čitava zgrada trese. Baš zato postoji kućni red, a u pojedinim evropskim zemljama se vrlo rigorozno poštuju pravila. U suprotnom – slede drakonske kazne.

Niko vas ne može sprečiti da odete u toalet usred noći. Međutim, nakon obavljanja nužde, nemojte da puštate vodu u toaletu. To je makar slučaj ukoliko živite u iznajmljenom stanu sa tankim zidovima u Švajcarskoj.

U većini pravilnika za stanodavce u stambenim zgradama u ovoj alpskoj zemlji, stoji da treba da se poštuje kućni red. Tako nije dozvoljeno uznemiravati komšije u periodu od 22 sata uveče do 7 časova ujutro.

Ako su tanki zidovi – problem je puštanje vode nakon nužde

Kućni red zavisi od zgrade do zgrade, a popis zabranjenih aktivnosti varira zavisno od debljine zidova u objektu, broja stanova i profila stanara.

Na popisu zabranjenih aktivnosti mogu da se nađu mnogobrojne bučne aktivnosti. Na primer, građevinski radovi, žurke, sviranje muzičkih instrumenata, ili usisavanje.

Ako živite u zgradi sa tankim zidovima, to može biti i puštanje vode u toaletu, piše Punkufer.

Na internetu kruže priče kako je to pravilo o zabrani puštanja vode u toaletu nakon 22 časa urbani mit, koji nema puno veze sa realnošću, pogotovo ako ne živite sami.

“Kada živite u stanu s više ljudi, morate pustiti vodu u toaletu, inače smrdi toliko da čak i muve počnu da kašlju”,  našalila se jedna korisnica na onlajn servisu za postavljanje pitanja Quora, koja živi u iznajmljenom stanu u Švajcarskoj.

Švajcarska
Foto: Pixabay

Popis zabranjenih stvari naznačen u ugovoru o najmu stana

Zatim se nadovezala:

“U mojoj zgradi nije dozvoljeno slušati glasno muziku nakon 21 čas, razgovarati telefonom – osim u hitnim situacijama, proizvoditi bilo kakvu buku, zabijati eksere u zid, puštati psa da glasno laje, uključiti mašinu za veš i slično. Međuti, puštati vodu u toaletu je nužnost.”

Popis zabranjenih aktivnosti u stambenoj zgradi obično je naveden u ugovorima o najmu stana, a stanodavci su dužni da ih potpišu i da se slože sa njima pre nego što se usele.

Na taj način nikoga se ne prisiljava da radi nešto sa čime nije prethodno upoznat.

Najbolji način da se objasni situacija sa puštanjem vode u toaletu u večernjim satima u Švajcarskoj?

Nije protivzakonito puštati vodu u toaletu, ali isto tako nije protivzakonito da agencija za iznajmljivanje stanova, u ime vlasnika zgrade, stavi takva ograničenja u ugovor o najmu i kazni stanodavce koji se ne pridržavaju pravila, posebno u starijim zgradama.

Izvor: Punkufer

„Odlazim na posao po mraku, vraćam se po mraku“: Hrvatica otkrila kako izgleda njen život u Švajcarskoj

Luftika #

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
Share via
Copy link