Srbija Vesti

Omiljena vaspitačica suspendovana zbog deteta koje se opeklo supom u vrtiću, roditelji traže da se vrati

vrtic-slavuj-nis

Zbog toga što je 5-godišnja devojčica zadobila opekotine drugog stepena tokom ručka u vrtiću “Slavuj” u Nišu, iz Predškolske ustanove “Pčelica” kažu da je vaspitačica udaljena sa posla, te da je protiv nje pokrenut disciplinski postupak.

Roditelji dece koja pohađaju grupu suspendovane vaspitačice zahtevaju od Uprave da je bez sankcionisanja vrati na posao, jer su, kako navode, prezadovoljni njenim radom, ali i zato što smatraju da je odgovornost i na drugim zaposlenima.

Devojčica je zadobila opekotine od supe u vrtiću pre oko mesec dana, a iz Javno predškolske ustanove Pčelica su tada naveli da će kazniti zaposlene koji su odgovorni za to što je tanjir sa vrelom supom pao u krilo deteta.

Odgovornost zbog tog događaja je pala na vaspitačicu, potvrđuju iz te ustanove.

“U skladu sa čl.164.st.1.tač.9., čl.165.st.3.Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja pokrenut je disciplinski postupak protiv zaposlene zbog osnovane sumnje da je izvršila težu povredu radne obaveze” navode iz Uprave “Pčelice”.

Vaspitačica je, dodaju, udaljena sa rada do okončanja disciplinskog postupka.

U konkretnom slučaju postoje osnovi sumnje i relevantna medicinska dokumentacija koja govori o povredi deteta – navode u “Pčelici”.

Međutim, suspendovanje omiljene vaspitačice je izazvalo negativne reakcije roditelja, te su oni pre nedelju dana uputili zahtev Pčelici da ona bude vraćena na posao.

Sa potpisima roditelja sve dece starije vaspitno obrazovne grupe vrtića “Slavuj”, da vaspitačica bez sankcionisanja nastavi da radi sa decom, jer su prezadovoljni njenim ophođenjem prema deci i njenim odnosom prema njihovim potrebama, interesovanjima, vaspitanju i obrazovanju – pišu roditelji.

Smatraju da odgovornost nije samo na vaspitaču, već i na osoblju koje preuzima, proba i prosleđuje ručak u vrtiću.

Napominjemo da niko više od odgovornih u ovom slučaju nije ovako strogo kažnjen ili pak uopšte nije ni kažnjen. Roditelji ne žele da njihova deca budu žrtve sulude igre lažnih autoriteta – dodaju.

Njihov zahtev je, kažu, naišao na ćutanje. Iz Pčelice ni novinarima Južnih vesti nisu odgovorili na pitanja da li je još neko sankcionisan zbog slučaja sa supom, da li je utvrđeno čija je konkretna odgovornost, kao i da li će uvažiti zahtev roditelja. Ono što jesu napomenuli jeste da “bilo kakav pritisak javnosti može da utiče na nesmetano vođenje disciplinskog postupka”.

Iz Predškolske ustanove su ranije objasnili da postoje protokoli o distribuciji hrane deci i da su oni prekršeni.

Izvor: Južne vesti

Vaspitačica iz Hrvatske o prvom radnom danu u Nemačkoj: Zabranjen mi je stres

269 Shares
269 Shares
Share via
Copy link