Beograd Magazin

Studenti radikalizovali proteste, šatori ispred Ministarstva i blokada Nemanjine ulice (VIDEO)

Ispred zgrade Ministarstva prosvete u Nemanjinoj ulici u Beogradu došlo je do radikalizacije protesta studenata koji traže niže školarine. Ispred zgrade resornog Ministarstva postavljeni su šatori, a blokirana je i jedna traka Nemanjine ulice u smeru ka Slaviji.

Student Nikola Arsić, koji je jedan i od organitarora okupljanja, izašao je iz zgrade Ministarstva sa informacijom da će ih u narednih pola sata primiti pomocnik ministra Bojan Tubić, javja portal Nova.

Studentima se polako pridružuju i profesori i saradnici Filološkog fakulteta u Beogradu, koji se zalažu za autonomiju univerziteta.

Nikola Arsenić, student Pravnog fakulteta, jedan od organizatora protesta, za Nova.rs kaže da će saobraćaj biti blokiran do tri sata i da će prestavnici studenata pokušati da uđu u zdradu ministarstva i razgovaraju sa ministrom prosvete.

“Ovde smo i da podržimo i profesore Filološkog fakulteta koji se bore za autonomiju univerziteta. Posle protesta pokušaćemo da uđemo unutra. Nadamo se da ćemo uspeti da razgovaramo sa ministrom posle ‘milion’ dopisa i reakcija koje smo mu slali”, kaže Nikola Arsenić za Nova.rs.

Kako ističe, peticija studenata za smanjenje školarine ima već više od 15.000 potpisa.

Na protestu je i Savo Manojlović, predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti. On za Nova.rs navodi da podržava studente, jer je pravo očigledno na njihovoj strani.

“Apsolutno podržavamo studente. Prošle godine su im protivpravno naplaćene školarine. To je evidentno ako se ima u vidu da nije ispoštovan ugovor o studiranju i Zakon o visokom obrazovanju. To je uzrokovano pandemijom. Imamo situaciju promenjenih okolnosti, ali oni nisu imali taj fond časova. Ta onlajn predavanja nisu bila onlajn predavanja, već su im često davane pdf prezentacije i studenti bi samo po toj loginici imali pravo na povraćaj značajnog dela. Ali, oni ne žele da ugroze stabilnost fakulteta i istovremeno traže 30 odsto niže školarine. To je prilično fer ponuda ministarstvu i da ono mora da im izađe u susret U protivnom studenti na raspolaganju imaju tužbe koje se u svetu masnovno podnose i – dobijaju na sudu”, rekao je Manojlović za Nova.rs.

Studenti i profesori su prethodno, u petak, održali protestnu šetnju pod nazivom “Ujedninjeni za obrazovanje”, na kraju koje su se, zbog izostanka bilo kakve reakcije na njihove zahteve odlučili za radikalizaciju protesta.

Jedan od organizatora protesta, student Nikola Arsenić, rekao je tom prilikom za Nova.rs da traže smanjenje školarina za 30 odsto.

Na protestu održanom u petak, prof. dr Saša Moderc naveo je i zahteve profesora Filološkog fakulteta:

  1. Tražimo da se poništi rešenje prosvetne inspekcije od 16. septebra kojim se nalaže Filološkom fakultetu da poništi raspisani konkurs za izbor dekana do dobijanja saglasnosti Univerziteta u Beogradu na Statut i do donošenja novog pravilnika o izoboru i radu organa rukovođenja.
  2. Da ministar smeni profesoricu doktorku Ljiljanu Marković sa mesta specijalne savetnice zato što je ona sramota za celu akademsku zajednicu.
  3. Tražimo od Ministarstva da razreši profesora Mihaila Radulovića prorektora za međunarodnu saradnju Univerziteta Megatrend sa mesta v.d. člada Filološkog fakulteta zato što smatramo da je u sukobu interesa. ”

Nastavnici i saradnici Filološkog fakulteta koji se bune zbog ugrožavanja autonomije Univerziteta prethodno su 29. septembra održali protestnu šetnju, dok je 24. septembra održan protest studenata.

Roditelji i nastavnici pisali Šarčeviću: Imamo li još mrvicu dostojanstva da kažemo – DOSTA je?!

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

PARTNERI SAJTA


generic vignette (DESK luftika.rs)
17 Shares
Share via
Copy link