Srbija Vesti

Studentske poliklinike neće biti ukinute (VIDEO)

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da po rezultatima javne rasprave neće biti ukinute studentske poliklinike, kako je ranije bilo najavljivano i zbog čega protestuju predstavnici studenata.

Brnabić je za televiziju Hepi izjavila da je ukidanje studentskih poliklinika bio „neki inicijalni predlog u okviru racionalizacije“ zdravstvenih ustanova, koji neće biti prihvaćen.

Osveta za proteste

Premijerka je rekla da su studentske poliklinike „jedan od najboljih modela zdravstvene zaštite studenata u Srbiji“.

Na najavu da će studentska poliklinika biti ukinuta predstavnici studenata organizovali su potpisivanje peticije protiv takve odluke, za koju je najavljeno da će danas biti predata Ministarstvu zdravlja, uz ocenu da se vlast na taj način sveti studentima zbog protesta koje su organizovali prošlog leta.

Lončar odbacio ideje o gašenju Studentske poliklinike

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da je zvanični stav ministarstva na čijem je čelu da Studentska poliklinika neće biti ukinuta.

Ispred Ministarstva zdravlja, gde su u 10 časova predstavnici Udruženja „Kreni-promeni“ predali 30.000 potpisa kojima se traži da se odustane od ukidanja Studentske poliklinike, Lončar je rekao da je to pitanje „rešeno onog momenta kada se ta informacija pojavila“.

„Prošle nedelje sam razgovarao sa (ministrom prosvete Brankom) Ružićem i rekao mu da obavesti studente da ukidanje Studentske poliklinike nije tema“, rekao je on.

Lončar je dodao da je bio predstavljen plan koji je predviđao gašenje klinike, ali da Ministarstvo zdravlja to „nije ni pomislilo da prihvati“.

Predstavnik Udruženja „Kreni-promeni“ Nikola Arsenić rekao je da nije postojao način da oni to saznaju.

On je dodao da je u tom slučaju reč o nesporazumu unutar Vlade Srbije.

„Položaj studenata u Srbiji mora da se promeni. Studentima se okreću leđa i mi ne možemo da slobodno izrazimo mišljenje“, rekao je on.

Ministar je na to odgovorio da za neka pitanja mora da se obrati resornim ministru Ružiću.

„Studenti su blago naše zemlje i mi ćemo nastaviti da u njih ulažemo“, rekao je Lončar.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković uputila je danas preporuku Ministarstvu zdravlja da preispita i analizira sve efekte eventualnog ukidanja Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata u Srbiji i njihovo spajanje sa domovima zdravlja, nakon obraćanja organizacija koje se bave zaštitom ljudskih prava. Poverenica je izrazila uverenje da postoji spremnost za pronalaženjem najefikasnijih modela i načina kojima bi se mladima obezbedila kvalitetna zdravstvena zaštita.

Mi smo novinari i naš je posao da proveravamo ono što radite vi na vlasti – i to ćemo nastaviti

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

12 Shares
Share via
Copy link