Novi Sad

I novosadski studenti izašli na ulice i najavili radikalizaciju protesta (video)

studenti protest novi sad
Foto: 021.rs

Oko 200 studenata Novosadskog univerziteta protestovalo je juče u popodnevnim časovima, zahtevajući da im se dozvoli ostanak u studentskim domovima, kao i da im se omoguće novi ispitni rokovi za one koji su oboleli od koronavirusa.

Okupljanje studenata usledilo je nakon što su se njihove kolege iz Beograda pobunile u četvrtak zbog namere da se studenti isele iz domova, kao jedne od mera u borbi protiv epidemije.

Novosadski studenti su se okupili ispred doma Slobodan Bajić i tu saopštili da imaju četiri uslova i to su da traže da im se odobri korišćenje domova tokom leta i da nema nikakvog kompromisa oko tog pitanja.

Takođe, traže da od 15. jula ne važi ekonomska, već redovna cena smeštaja, da se studentima u domovima obezbede besplatni testovi na Covid19 i lečenje, kao i da se obolelima ili onima koji su u izolaciji odobri dodatni ispitni rok. Poslednji zahtev je da se ukine školarina za samofinansirajuće studente za sledeću godinu.

Slične zahteve su postavile i njihove kolege u Beogradu, tako da je vlastima dat rok od tri dana da ih ispune, uz upozorenje da sledi radikalizacija protesta, piše 021.

Nakon što su saopšteni zahtevi, studenti su formirali kolonu i bez pratnje policije prošetali se od Studentskog grada kroz Stražilovsku i Žarka Zrenjanina do zgrade Banovine, gde su u sedištu Vlade Vojvodine pokrajinskom sekretaru za obrazovanje Mihalju Njilašu podneli svoje zahteve.

Tokom protestne šetnje studenti su uzvikivali “nećemo kući”, “ne damo domove”, “studenti ne ćute”, kao i poruke protiv aktuelnog režima, a nosili su uglavnom zastave Srbije i pištaljke.

Za sada nije najavljeno kada će uslediti novo okupljanje, da li u ponedeljak kada ističe rok od tri dana koji je dat vlastima ili možda u utorak. Kako su orgranizatori rekli, to će zavisiti od razvoja situacije i o toj odluci će obavestiti javnost putem društvenih mreža i medija.

Profesor Univerziteta u Beogradu: Odnos vlasti prema studentima je bruka i sramota!

Redakcija

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Ali da li je realno da studenti koji imaju visoki prosek(9.5+) treba da placaju u proseku 100 evra godisnje(upis, overa semestra) a studenti koji prenose predmete se zale sto placaju skolarinu koja naravno jeste (oko 100 000) ali ne mislim da ste zasluzili da ne placate, knjiga u sake pa na budzet.

PARTNERI SAJTA


222 Shares
222 Shares
Share via
Copy link