Magazin Novi Sad

Velika pobeda savesnih građana: NE pogubnom projektu na Fruškoj gori

Kada nam je svima stalo stvari mogu da se promene, pa čak i da moćna turska kompanija Tasyapi Insaat, bliska predsedniku Erdoganu dobije odgovor NE.

Naime, u martu 2020. turska firma Tasyapi Insaat Taahhut Sanayi ve Ticaret A.S. dobija dozvolu za istražne radove na Fruškoj gori, potez Zmajevac-Kamenjar (ni manje ni više nego I stepen zaštite), a koji se nadovezuje na postojeće Površinske kopove – Ledinačko jezero i Kišnjeva glava…

Zvanično, plan je bio da se napravi naučno-istraživačka studija koja bi nam pomogla da razumemo geološko nasleđe Fruške gore, što bi u praksi značilo eksplozije rudarskih mina na Fruškoj gori, izgradnju puteva za tešku mehanizaciju u zaštićenim zonama i bušenje nacionalnog parka.

Pokret Odbranimo šume Fruške gore podneo je 12. oktobra inspekciji prijavu o uočenim nelegalnostima povodom istražnih radova u oblasti Zmajevac-Kamenar.

Rezultat je sledeći:

  • 14.10. Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu žiovtne sredine vrši inspkcijiski nadzor na terenu…
  • Kao posledicu 26.10. Sektor za inspekcijske poslove, odeljenje za kontrolu zaštite i korišćenja prirodnih dobara, donosi odluku gde obaveštava Tasyapi o uslovima za dobijanje dozovlu za radove, a vezano za mere zaštite sredine,
  • 27.10. Pokrajinski sekretarijat za Engregtiku, saobraćaj i građevinstvo, donosi odluku da se odbija zahtev za izvođenje prmenjenih geloških istraživanja krečnjaka u zoni Zmajevac-Kamenar.

U odgovoru inspekcije nema ni jedne reči da su tu odluku doneli na osnovu prijave pokreta, koji iskazuje sve pohvale i zahvalnost Pokrajinskom inspektoru Zaštite životne sredine Nataši Ružić, bež čije “savesnosti ne bi bilo ni promene”.

Srndać bežao od zveri pa se zadavio u ogradi koju je Galens ilegalno postavio na Fruškoj gori

Bojana Savić

Zaštitnica šuma i živog sveta u njima. Neprijatelj bahatih, pohlepnih, moćnih. Naturam expellas furca, tamen usque recurret!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
131 Shares
131 Shares
Share via
Copy link