Koronavirus Svet

Samo 7,3 odsto stanovnika Stokholma razvilo kolektivni imunitet, sumnja u švedski model

svedska-svedjani
AP Photo/Andres Kudacki

Do kraja aprila je samo 7,3 odsto stanovnika Stokholma razvilo antitela na koronavirus, što bi moglo pojačati bojazan kako odluka da se Švedska ne zatvori zbog koronavirusa neće tako brzo dovesti do kolektivnog imuniteta, javlja Rojters, pozivajući se na istraživanja u Švedskoj, prenosi N1.

Strategiju kolektivnog imuniteta zagovarao je glavni švedski epidemiolog Anders Tegnel, koji je preporučio da se protiv širenja virusa koriste dobrovoljne individualne mere, za razliku od drugih država koje su uvele obavezne mere i karantin.

U Švedskoj su tako ostale otvorene većine škola, restorana, kafića i poslovnica, čak i dok je veći deo Evrope bio zatvoren.

Broj mrtvih od kovida-19 je u Švedskoj mnogo veći nego u drugim nordijskim državama, mada znatno manji nego u zemljama poput Velike Britanije, Italije i Francuske.

U Švedskoj je na intenzivnoj nezi sada za trećinu manje pacijenata, nakon što je vrhunaac bio krajem aprila, a zdravstvene vlasti sada tvrde da epidemija usporava.

Agencija podseća da je Švedska u poslednjih sedam dana zabeležila statistički najveći broj mrtvih po glavi stanovnika u Evropi.

Istraživanjem o antititelima htelo se utvrditi postoji li potencijal za kolektivni imunitet, odnosno je li dovoljan broj u populaciji razvio imunitet, čime bi se zaraza prestala širiti.

Švedska zdravstvena agencija objavila je u sredu da se rezultati tog istraživanja poklapaju s njihovim modelima da je gotovo trećina Stokholma zaražena.

– Malo je manje nego što smo očekivali, ali ne puno, možda za jedan do dva procenta – rekao je epidemiolog Tegnel.

Koncept kolektivnog imuniteta nije još ispitan u slučaju koronavirusa, pa se ne zna koliko traje imunitet od zaraze kod oporavljenih pacijenata.

Švedsko zdravstvo isticalo je da kolektivni imunitet nije cilj sam po sebi, nego da je svrha strategije da se uspori širenje virusa, kako ne bi preopteretio zdravstveni sistem.

Švedski stručnjaci tvrdili su da države koje su uvele potpuni karantin da bi sprečile širenje virusa dolaze u opasnost da se zaraza vrati. Preporuka Svetske zdravstvene organizacije bila je da se države ne oslanjaju na stvaranje kolektivnog imuniteta, takozvanog “imuniteta krda”.

Prema svetskim istraživanjima objavljenim prošle sedmice antitela pronađena su u samo između jedan i 10 odsto populacije, što se poklapa s nedavnim rezultatima u Španiji i Francuskoj.

Među kritičarima švedskog modela je Bjorn Olsen, profesor zaraznih bolesti na univerzitetu u Upsali, koji smatra da je koncept kolektivnog imuniteta “opasan i nerealan” u slučaju kovida-19.

– Mislim da je imunitet krda daleko od nas, ako ga ikad i postignemo – rekao je Olsen Rojtersu nakon što su objavljeni rezultati istraživanja.

Švedska trenutno ima više od 30.000 zaraženih i 3.831 žrtvu infekcije kovid 19, što je tri puta više od zbira smrtnih slučajeva u Danskoj, Norveškoj, Finskoj i na Islandu.

Mnogi su hvalili švedski model, ali stopa smrtnosti veća je i od one u SAD

22 Shares
Share via
Copy link