Magazin

Martina je stjuardesa na superjahti, zaradi do 10.000 € bakšiša i ispunjava sve želje

stjuardesa jahta
Foto: printscreen

Martina Drežančić radi kao brodska stjuardesa na jahti već dve godine i tvrdi da je reč o poslu koji zahteva vojničku disciplinu.

Kako izgleda život glavne brodske stjuardese na luksuznoj superjahti, za britanski Daily Mail otkrila je Hrvatica Martina Drežančić.

Ispričala je sve o tome kako izgleda tipičan radni dan, ali i govorila o neobičnim prohtevima bogataša koji iznajmljuju skupocena plovila. Jedan od bizarnijih je zahtev gosta koji je tražio kokošja jaja, ali isključivo od kokoši koje jedu samo crve. Naime, želeo je maksimalnu količinu proteina u jajima.

Martina Drežančić trenutno radi na jahti dugoj 48 metara pod nazivom M/Y Freedom, koja može primiti do 22 gosta. Plovi Jadranskim morem, a ima bioskopsku dvoranu, teretanu, bazen, hidromasažnu kadu, sobu za masažu i veliki izbor igračaka za vodu. Troškovi najma se kreću između 80.000 eura i 100.000 eura nedeljno.

– Ponekad gosti žele stvari koje ne možete ni zamisliti. Uglavnom im ispunimo želju, ali ako ne, uvek pronađemo alternativno rešenje.

Bez obzira na želje gostiju, Martina uvek ima isti pristup: gostu nikad ne reci ne. Daily Mail piše kako Martina vojnički precizno izvršava svoje zadatke.

– Ko se ne pridržava pravila, mora napustiti brod. Od samog početka meni je jasno što se očekuje. Zaista je važno da se gosti ponašaju skladno tome. Nema mesta za ‘ali‘. Postoji samo jedan način na koji se stvari obavljaju. I verujte mi, isprobala sam sve načine.

Martina Drežančić otkrila je kako je zaradila nadimak Hitler zbog stroge discipline na kojoj insistira.

– Ja sam doista jako stroga. Ali to je jedini ispravan način. Ako svako odrađuje svoj posao kako treba, funkcionišemo kao švajcarski sat. Nema proveravanja, ponavljanja i gubljenja vremena bez razloga. I svaki član posade mora biti u stanju napraviti sve što je potrebno.

Martina je objasnila šta sve podrazumeva njen posao, naravno osim traženja kokoši koje jedu samo crve.

– Naporno radno vreme i puno čišćenja. Čistimo stvari koje su već čiste. Moj radni dan traje minimalno 16 sati. Obično se budimo oko 6.30 ujutro, jer moramo biti spremni poslužiti doručak u 7.30, koji ponekad traje do 11 sati. Nakon što počistimo sto i pripremimo ručak, a to je obično između 13 i 15 sati, možda se ugrabi nešto slobodnog vremena dok gosti plivaju.

– Ipak, često ima nešto za odraditi, od punjenja hladnjaka do čišćenja otisaka prstiju, provere gostiju, organizacije pranja rublja i slično. Kasnije s kuvaromchefom prolazimo kroz jelovnik, uvek ostavljajući mogućnost za posebne zahteve. Zatim se u 18 sati presvlačimo u noćnu uniformu, počinjemo posluživati koktele i pripremati se za večeru, koja se često pretvori u zabavu sve do dva ujutro, ispričala je.

Odgovara i na upit ima li mesta za romantiku.

– Ljubavne afere na brodovima na kojima sam dosad radila za mene su neprihvatljive. Možete biti pristojni, prijateljski raspoloženi, ali uvek svesni granice koju ne smete preći. Romansa bi mogla uticati na radnu atmosferu. Primera radi, ako otpustite jednog člana posade, otići će i njegov dečko/cura. U ovom poslu, ne preporučuje se gubitak dvoje radnika, pogotovo u špicu sezone.

Najteži deo posla za Martinu predstavlja pronalaženje radnika i organizacija rada.

– Nije lako pronaći 12 ljudi koji se dobro slažu i bez problema rade jedni s drugima. Minimalno šest meseci živite jedni s drugima. Moram prepoznati kako se ponašati prema svakome od njih. Ako uzmete dvoje ljudi i bacite ih morskim psima, jednoga će pojesti, a drugi će nastaviti plivati s njima. Dakle, najteže je stvoriti dobar tim.

Posao stjuardese na jahti je izuzetno zahtevan i iscrpljujući, no nagrada može biti ogromna.

– Najveća napojnica koju sam dobila bila je 10.000 evra u gotovini. Također sam dobila puno darova – ispričala je Martina.

Izvor: Jutarnji

Nišlijka o radu na kruzeru: Matori bogataš nabacuje ti se pred ženom i ćerkom, a moraš ostati profesionalan

Čitajte Luftiku na Google vestima

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

61 Shares
Share via
Copy link