Srbija Venčanja

Kragujevčanina otac naterao da prihvati „staro kumstvo“, u kovertu stavio pare za registraciju, pa mu sve preselo

svadba
Foto: ilustracija / iserbiatravel.com

U Srbiji još uvek postoje tradicionalna kumstva koja se prenose s kolena na koleno što u praksi znači da će sadašnje generacije lako kumovati nekome koga nikada u životu nisu ni sreli. Upravo to se dogodilo jednom Kragujevčaninu koji je na platformi Redit podelio svoje iskustvo pre svega apelujući na “starije” da ne uvlače svoje naslednike u ove običaje jer je naprosto, vrlo neprijatno.

Stavio sam u kovertu pare koje sam odvojio za registraciju

Kontam da ćete da me ishejtujete, ali baš baš ne volim svadbe, krštenja i te b*lja događaje. Bio sam kum čoveku koga u životu nisam video i morao sam da budem kum jer je staro kumstvo i otac mi je elitni manipulator koji mi je rekao da moram da budem kum. Od sedam ujutru smo bili na nogama i sve uradili od običaja i tih stvari, započeo je svoju priču muškarac iz Kragujevca i nastavio:

vencanje

Bukvalno sam stavio 200e u kovertu, a te pare su mi mnogo trebale za registrovanje auta, bukvalno me nijedan jedini put nisu pozvali kad su bili u Kragujevcu i mrzim te tupave starinske običaje gde moram da provedem vreme sa ljudima koji me ne znaju, ne vole, ne žele da me upoznaju, nego me pitaju kad ću da se ženim ili tako nešto glupo. 

On moli  starije ljude koji se vode sličnim načelima kao i njegov otac da porazmisle kako je njihovoj deci kada požele da im nametnu svoju volju koja nema realne osnove u vremenu u kojem trenutno žive.

Svi su me gledali kao debila

Nisam imao energije i baš ne volim “veselja”, tako da sam samo sedeo, pušio cigare i pio kafu, izvinjavao se devojci što je morala da ide sa mnom, jer bukvalno nikog ne znam i ni sa kim mi se ne druži i upoznaje jer je kum isto asocijalan i neprijatan, napisao je.

Kapiram matorce koji romantizuju sve to, ali sam baš bio pogrešan lik za to dešavanje. Svi iz sela su me gledali kao debila jer sam se ponašao autistično jer samo sedim, ne pevam, ne pijem i ne teram kolo ili tako nešto, ali ono, jedina stvar koju bih voleo da ljudi izvuku iz svega ovoga je da je ponekad potrebno reći “ne” i da se obrazloži zašto je to sasvim okej, jer kontam da bi i toj porodici značilo da imaju boljeg kuma od mene“, završio je svoju objavu.

Bukvalno ne znam kako mi se zove kum

Potom su usledili brojni komentari.

“Šta da ti kažem. I ja sam protiv starog kumstva. Bukvalno ne znam kako mi se kum zove, niti smo u kontaktu”, “Ljubi brat, ako voliš da popiješ po neku, onda si na konju, probaj, socijalizuj se, budi veseo koliko možeš i malo teraj segu sa narodom, čisto taj jedan dan”, “Budi tu da dižeš atmosferu kad posustane i naručuješ pesme”, bili su samo neki od komentara saosećanja sa nesrećnim kumom, ali ko nije doživeo – ne može verovatno ni da razume.

Izvor: espreso.co.rs

Svadbeni običaji koje bi i mladenci ukinuli: Kupovina mlade, pelješenje kuma, čitanje poklona na razglas

Čitajte Luftiku na Google vestima

Luftika redakcija

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

170 Shares
170 Shares
Share via
Copy link