Beograd hronika

U ilegalnom staračkom domu u Krnjači izgladnjivali ljude, 2 kg mesa na 40 štićenika

Strački dom Rojal Krnjača (1)
Foto: Kurir

Starački dom „Rojal“ u Krnjači nema licencu za rad, potvrđeno je za Kurir iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

– Dom je podnosio zahtev za licencu, koji je odbačen zbog neispunjavanja uslova i standarda – navode iz nadležnog ministarstva i dodaju da će inspekcija socijalne zaštite ponovo preduzeti sve mere iz svoje nadležnosti.

Cela priča pokrenuta je kada su bivše radnice Doma progovorile i za medije posvedočile o mukama i maltretiranju štićenika.

One su rekle kako starci gladuju danima i da su se zbog neadekvatne nege suočeni sa šugom, kao i raznim infekcijama.

Unutar ove ustanove šetaju mravi, a ako korisnici „nisu dobri“, kako tvrde bivši zaposleni, osoblje ih vezuje za krevet.

Bivše radnice su tvrdile za Kurir da im je bilo zabranjeno da pozovu Hitnu pomoć u slučaju da nekome od korisnika pozli, kao i da je doktor dolazio samo kada gazda to odobri.

Kako kažu, kuvarice raspolažu sa veoma malo sastojaka: samo dva kilograma mesa dnevno i malo povrća na 40 štićenika. Nakon što su odlučile da odu iz ove, kako kažu, „mučionice“, dobijale su pretnje od vlasnika doma na račun svoje bezbednosti i bezbednosti svojih porodica.

Nakon pisanja medija o paklenim mukama starijih ljudi koji borave u domu „Rojal“, počeli su se javljati čitaoci koji su potvrdili navode zaposlenih. Neki od njih čak navode da sumnjaju da su njihovi najmiliji članovi porodice preminuli u domu isključivo zbog pružanja neadekvatne nege.

– Mogu samo da pretpostavim šta se tu zapravo dogodilo. Moj otac, koji je boravio u domu, naprasno je umro. Videli smo se dva dana pre njegove smrti i izgledao je odlično. Odjednom su me nazvale sestre iz doma i rekle da mu je loše. Odmah sam dotrčao i video Hitnu pomoć, koja nije htela da ga odvede. Bio sam šokiran. Iako su iz Hitne pomoći rekli da će sve biti u redu, kada su otišli, on je umro! Ne znam ni da li je lekove dobijao na vreme, otac mi se stalno žalio i želeo je da ga hitno odvedem odatle. Vlasnik doma me je odmah nakon očeve smrti pozvao i ubeđivao da zovem njihovu pogrebnu službu – uznemireno priča čitalac Kurira (ime i prezime poznato redakciji).

Vlasnik „Rojala“ F. J. se nije oglašavao za medije, ali je kako se navodi pretio bivšim radnicama.

– Uništili ste mi posao vredan miliona, platićete glavom i ti i tvoja porodica – rekla je jedna od bivših radnica koja je celu priču otkrila medijima i dodala da joj je nudio pare da demantuje sve što je rekla.

Izvor: Kurir

Starački dom iz Beograda pod proverom policije zbog jezivih fotografija štićenice

OGLAS

144 Shares
144 Shares
Share via
Copy link