Grčko ostrvo Ikarija u Egejskom moru jedna je od pet plavih zona koja ima najveći broj stogodišnjaka na svetu.
Svoju dugovečnost i dobro zdravlje stanovništvo duguje redovnom vežbanju – svakodnevno hodaju brdovitim terenom, udišu čist morski vazduh i jedu domaću hranu.
Na meniju stanovnika Ikarije uglavnom su namirnice biljnog porekla, dok su meso, jaja i mlečni proizvodi ređe. Nastavite da čitate tekst i saznajte koje namirnice moraju biti na njihovim tanjirima svaki dan.
Mahunarke
Stanovnici Ikarije značajan deo proteina unose iz namirnica biljnog porekla.
Svakog dana jedu neku vrstu mahunarki kao što su slanutak, pasulj, bob, sočivo i grašak.
Integralne žitarice
Cela zrna su važan deo njihove ishrane.
Bulgur i ječam su popularni na Ikariji, kao i testenine napravljene od celih namirnica – od testenina od integralnog brašna do onih bez glutena kao što su sočivo i slanutak.
Orasi i semenke
Orašasti plodovi su važan deo ishrane Ikarije. Na ovom grčkom ostrvu najpopularniji su bademi, pistaći i orasi.
U jelima, posebno onim biljnog porekla, često ćete naći susam i pastu od susama – tahini.
Beli luk
Njihovu kuhinju nemoguće je zamisliti bez domaćeg belog luka – dinstaju ga sa ostalim sastojcima i dodaju u supe, variva i gulaše.
Oni takođe konzumiraju beli luk u sirovom obliku zajedno sa čajem od žalfije, đumbira i meda kada misle da će se prehladiti.
Masline i maslinovo ulje
Masline su nezamenljivi deo grčke kuhinje još od praistorije, a Ikarijanci ih najčešće jedu u salatama. Ne oklevaju ni da konzumiraju čisto maslinovo ulje.
Uglavnom koriste ekstra devičansko maslinovo ulje, koje je zaslužno za najveću količinu hranljivih materija.
Med
Uzimanje male količine meda svaki dan jedna je od tajni dugovečnosti ostrvljana. Med je antibakterijska hrana bogata antioksidansima koji, za razliku od rafinisanog belog šećera, pomažu telu da reguliše šećer u krvi.
Većina ljudi svakog jutra pojede jednu kašičicu domaćeg meda.
Sušeno voće
Suvo voće je odličan izvor minerala i vitamina, kao i prirodne slatkoće. Stanovnici Ikarije u slatka i slana jela dodaju suvo voće.
Suvo grožđe i suve smokve čine odličan dodatak salatama i jelima od pirinča.
Jogurt
Jogurt je fermentisana namirnica koja je sastavni deo kuhinje u ovoj plavoj zoni.
Na Ikariji se obično jede jogurt od kozjeg mleka, koji je prijatnog kiselog ukusa i kremaste teksture.
Sir
Ikarijanci takođe vole da jedu sir.
Na njihovom meniju će se najčešće naći domaći sirevi od kozjeg ili ovčijeg mleka.
Začinsko bilje
Svako jelo će biti ukusnije ako mu dodate malo začinskog bilja. Čak i Ikarijanci to znaju, i vole da kuvaju sa lovorovim listom, origanom, timijanom i nanom.
Bilje uzgajaju sami u svojim baštama, ali i na prozorskim daskama.
Izvor: PunKufer
Dodaj komentar