Magazin

Šta je još, osim 500 evra, neophodno za odlazak kod lekara

Bez čega se ne ide kod lekara?

Neko bi rekao bez overene zdravstvene knjižice i pune baterije na telefonu, koji će nam realno trebati da prekratimo vreme dok  brojimo sate u čekaonici. Ipak, to nije u potpunosti tačan odgovor.

Trebalo bi pripremti i adekvatan poklon u skladu sa zakonskim propisima jer nije da nas Zakon obavezuje, ali hajd ti sad dođi praznih ruku kad svi ostali pored sebe drže ukrasnu kesu za piće ili možda nešto više.

Početkm aprila u Srbiji je donesen Zakon prema kojem vrednost poklona koji se daje lekaru ne sme da premašuje vrednost njegove prosečne plate. To je trenuto oko 460 evra. Ovaj put država nas je poslužila sa dve sramote  u jednom u potezu.

Prvo što nam je obelodanila da nam lekari rade praktično za džeparac, a drugo što ovaj Zakon sasvim liči na  legalizovan mito.

Najtačniji zapis ovoga izgleda ovako:

Izuzetno od stava 5. ovog člana, iskazivanje zahvalnosti u vidu poklona manje vrednosti, odnosno reklamnog materijala i uzoraka, koji nije izražen u novcu ili hartijama od vrednosti i čija pojedinačna vrednost ne prelazi pet odsto, a ukupna vrednost ne prelazi iznos jedne prosečne mesečne plate bez poreza i doprinosa u Republici Srbiji, ne smatra se korupcijom, sukobom interesa, odnosno privatnim interesom, u skladu sa zakonom”, navodi se u Članu 234. novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Što  znači da ta pojedinačna jedinica trenutno iznosi oko dvadsetak evra a ta ukupna vrednost oko 460 evra. Samo što se iz ovoga ne vidi tačno u kom vremenskom periodu mogu da se donose te pojedične jedinice. Da li recimo u toku jednog meseca mogu da poklonim više njih koji slučajno iznose 460 evra?

Ovo će nas skupo koštati

Stručnjaci kažu da je Zakon u skladu sa evropskim regulativama, ali da je traljavo napisan.  Iskreno, ne znam ni zašto bi se lekaru donosio poklon od dve hiljade dinara, kafa i ratluk kao znak zahvalnosti sigurno ne koštaju toliko. Ili je to možda neki ratlluk iz Starbaksa?

Druga su pitanja kako će to izgledati u praksi ?

Šta je sa medicinskim sestrama i tehničarima? Da li i poklon za njih ulazi u ovu regulativu ili ćemo poklon za lekare koji prevazilazi zakonom propisane granice moći kod njih da ostavimo. Kako bi mogao da izgleda ulazak u ordinaciju:

– Stvari, knjižicu i kesu sa poklonima slobodno ostavite kod sestre.

Zatim ako budemo morali da obilazimo više lekara odjednom, da li za svakog od njih treba pripremiti neki poklon?  I sad, da li svakom isto ili rasporediti po nekoj hijerarhiji ili jednostvno svima po neki simbolični poklon od po četristo evra i mirna Bačka.

Digneš kredit i lepo ideš da se lečiš.

I šta je sa specijalistima? Njihove plate su veće od plata lekara ošte prakse. Ako Zakon kaže da vrednost poklona ne sme da pređe iznos mesečne plate lekara, da li to znači da hirurgu može da se donese poklon od oko hijadu evra?

Ili nekom dežurnom lekaru da izaberemo mesec kad je imao više dežurstava pa onda lepo možemo lepši i skuplji poklon da donesemo za razliku od pacijenata koji nisu umeli da se snađu na ovaj način.

U svakom slučaju prostora za kreativnost je dosta, ali zašto se zaustaviti na poklonima ?

Legalizujmo korupciju, unapredimo zdravstveni sistem

Niko više ne zna šta se tačno dešava sa parama od doprinosa koje bi trebalo da nam obezbede funkcionalan zdravstveni sistem.

Umesto povećanja plata za lekare kojih još malo uopšte neće biti ovde jer ih je dobar deo zapalio preko, mi smo dobili „poklone“ po zakonu koji mogu da se tumače na razne načine.

I zašto se na tome  zaustaviti, hajmo sve probleme u zdravstvu da rešimo na ovaj način.

Na primer, ko sa sobom u bolnicu donese gaze, špriceve, igle, lekove kojih u toj ustanovi nema može da bude siguran da će imati mesto za ležanje i aneseteziologa u slučaju da mu operacija zatreba u toku noći.

Ili recimo pacijent koji sa sobom dovede svoju medicinsku sestru koja će da mu daje terapiju, a koju naravno on plaća, može pre da dođe na red za operaciju, jer ovi drugi moraju da sačekaju da se u bolnici pojavi sestra koja još uvek nije otišla za Nemačku.

Može da se reši i problem sa čekanjem na zračanje. Ko doplati tri prosečne plate (može i na dve rate), napreduje na spisku za deset mesta.

Ako se čeka na pregled kod oftamologa, zašto ljudi da čekaju u redu od pet ujutru ispred Kliničkog centra?

To je tako primitivan i prevaziđen sistem. Lepo preko interneta uplate taksu za ubrzani postupak i imaju pregled očiju.

I to kod državnog lekara, za džabe.

Na kraju, kad nikog više ne bude bilo od zdravstenih radnika ovde, a bolnice prestanu da rade jer neće imati ni osoblja, ni lekova ni sredstava za rad, organizujemo jednog seoskog vrača koji će nas obilaziti po kućama.

Mi ćemo mu prinositi darove, naravno samo one koje država Zakonom propiše da smemo.

Čini se da će ovo biti ipak najisplatvije rešenje za državu, kojoj naši doprinosi očigledno trebaju za pametnije stvari od uređenog zdravstvenog sistema.

Dokazano: Između MMR vakcine i autizma ne postoji veza

Čitajte Luftiku na Google vestima

Saša Mandić

Član biblioteke, umereni zavisnik od društvenih mreža sa tendecijom ka ne toliko umerenoj zavisnosti. Volim život na ivici pun adrenalina pa mi pretrčavanja van pešačkog i probijanje rokova za vraćanje knjige nisu strani. Nemam televizor i cenim tišinu. Volim svoje ime jer zbunjuje ljude, a i dobro je u sučaju migracije u inostranstvo.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

150 Shares
150 Shares
Share via
Copy link