Srbija Vesti

Zavod za javno zdravlje u Sr. Mitrovici: Vazduh nezdrav za decu, starije i hronične bolesnike

zagadjenje vazduha u sm

U Sremskoj Mitrovici, ali i u velikom broju srpskih gradova, već neko vreme, postavljeni su merni građanski uređaji koji mere zagađenje vazduha (PM suspendovane čestice).

Vazduh je, kako pokazuju ove naprave, pune tri nedelje u najvećem sremskom gradu bio zagađen, i to na uređaju postavljenom u Ulici Maksima Gorkog. Samo na Božić, kad fabrike nisu radile, a građani u značajnoj meri proslavljali praznik sa porodicama, parametri su bili u granicama „dobrog“.

Međutim, danas je na obe merne stanice i grad na Savi ušao, pored tradicionalnih gradova (Aleksinca, Bora, Leskovca, Niša, Požarevca, Požege Smedereva…) u „jako zagađena“ područja, sa indeksima na dva merna mesta od 106 i 115 PM 2,5.

– Naprave koje se koriste za merenje u najvećem sremskom gradu su „uradi sam“ uređaji, sklopljeni po Klimerko projektu – kaže Dušan Rašić, mladić koji je sa drugarima entuzijastima i postavio ove uređaje u svom rodnom mestu. Pojašnjava i način rada klimerko uređaja:

– U vremenskom intervalu od 15 minuta uređaj vrši deset merenja te zatim izračunava prosek. Uređaj šalje podatke na platformu (https://maker.allthingstalk.com/) svakih 15 minuta. AirCare i klimerko.org preuzimaju podatke i prikazuju ih na svojim interfejsima – kaže Rašić i dodaje da Klimerko uređaji mere PM 2.5, PM 10, temperaturu, vlažnost i pritisak.

Na pitanje zašto se podaci razlikuju u velikoj meri u datom trenutku, odgovara da postoje različiti indeksi zagađenja, te je potrebno meriti iste sa istim.

Kako neke aplikacije pokazuju da je vazduh odličan dok je na AirCare loš, pojašnjava da jedna od popularnijih aplikacija AirVisual preuzima podatke samo sa zvanične stanice u Sremskoj Mitrovici koja ne meri PM čestice.

Inače, vazduh je prekomerno zagađen, prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine koja za PM2.5 čestice izgleda ovako:

“Dobar” 15,01-30
“Prihvatljiv” 30,01-55
“Zagađen” 55,01-110
“Jako zagađen” preko 110

Inače, pred Novu godinu su kriterijumi sniženi.

Uglavnom, kada su vrednosti PM2.5 čestica preko 50, preporuka je smanjiti boravak napolju, ukoliko je to moguće.

Prema poslednjim podacima zvanične institucije, koja meri kvalitet vazduha, Zavod za javno zdravlje Sremska Mitrovica, poslednji podaci od 1. januara ove godine takođe pokazuju da je vazduh u okviru industrijske zone nezdrav za osetljivu populaciju (deca, stariji i hronični bolesnici).

Na njihovom sajtu upozoravaju ovu kategoriju stanovništva, da treba da ograniče boravak na otvorenom.

I mi smo po nečemu 1. u Evropi, pa neka je i zagađenje

Svetlana Radivojević

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

20 Shares
Share via
Copy link