Magazin Srbija

Sremskomitrovačku plažu od milja zovu ‘savski Brioni’ i ima sve što i na moru

savski brioni
Foto: Luftika

Sremskomitrovačka plaža poznata je među žiteljima kao „ Brioni“ i ubraja se u najlepša rečna odmarališta u Srbiji uz reku Savu.

Posetiocima pruža sve što se može naći i na moru (osim slane vode) – ležaljke, dobru restoransku ponude, kabine za presvlačenje, tuševe, spasioce i lekarske ekipe tokom leta…

sm plaza
Foto: Luftika

Međutim, malo se govori o tome da spas od tropskih vrelina koje posetioci traže na ovoj plaži, nosi mnogo potencijalnih zdravstvenih nedaća.

Naime, Zavod za javno zdravlje u Sremskoj Mitrovici, tokom leta po Ugovoru s Gradskom upravom za opšte i zajedničke poslove i imovinu vrši ispitivanje vode za kupanje na reci na tri punkta – Starom mostu, takozvanoj „maloj plaži“, potom kod Dispanzera na Savi i na početku „Briona“ kod Kajakaškog kluba, od početka juna do desetog septembra i to jednom nedeljno.

Prema poslednjim analizama urađenim 13. jula vode za kupanje zadovoljavaju klasu III koja može da se koristi za kupanje i rekreaciju ali uz veliki oprez.

sremska mitrovica plaza
Foto: Luftika

Naime, zdravstveno bezbedno kupanje podrazumeva izbegavanje ronjenja, gnjuranja, prskanja, skakanja, gledanja u vodi, nadzor nad kupanjem male dece, budući da je voda u plićaku najzagađenija…. Između ostalih, saveti stručnjaka su i da se ne sedi na vlažnom pesku, da se zabrani pristup domaćim životinjama, da se prilikom ulaska u vodu postepeno rashlađujete – piše na sajtu Regionalnog zavoda za javno zdravlje, koji potpisuje dr Ivana Matijašević, specijalista higijene, ali i naglašava da se nakon kupanja obavezno istuširate čistom vodom sa tuševa.

Poznato je da se posle jakih kiša ne treba kupati od dva do tri dana, ali i obavezno koristiti sredstva za sunčanje. Poželjno je pri visokim temperaturama izbegavati direktno izlaganje suncu od 10 do 16 sati.

Na Mrtvoj Tisi odmorićete dušu, obradovati stomake i krišom kroz šaš gledati ljubavni ples vilin konjica (FOTO)

OGLAS

56 Shares
Share via
Copy link