Srbija Vesti

Kako ekonomski tigar uzima iz džepova građana, pa preprodaje strancima ili lokalnim samoupravama

dom vojske sremska mitrovica
Foto: Ozon media

Još se nije osušio potpis gradonačelnice Sremske Mitrovice Svetlane Milovanović na ugovoru sa Direkcijom za imovinu Republike Srbije, kojim je objekat nekadašnjeg Doma JNA prešao u vlasništvo Grada, a ambiciozni planovi čelnika lokalne samouprave su izašli na videlo, kao i oštre, ali i stidljivivije kritike građana iz čijeg džepa će se budući objekat finansirati.

Na prostoru ruiniranog Doma, kako najavaljuju lokalni mediji, najverovatnije će se naći informacioni centar sa dva fakulteta, kao i kongresna sala.

Prema rečima načelnika Gradske uprave za opšte i zajedničke poslove i imovinu Miroslava Jokića, posao je odrađen zahvaljujući „dobroj komunikaciji i saradnji“ nekadašnjeg gradonačelnika, a današnjeg ministra poljoprivrede u Vladi Branislava Nedimovića.

– Zahvaljujući dobroj komunikaciji ministra Nedimoviča, predstavnika našeg grada u Republičkoj vladi i ministra Vulina, dogovoreno je da Grad po tržišnoj ceni kupi objekat nekadašnjeg Doma vojske i plati ga u više rata – izjavio je svojevremeno načelnik Jokić, rekavši da je vrednost procenjena na 6,5 miliona dinara.

Dodao je tad, da je u toku raspisivanje javne nabavke za projektovanje novog objekta koji će se nalaziti na toj lokaciji.

Međutim, Mitrovčani imaju drugačije ideje. Tako, Damjan Martinović, umetnik, kaže da je mnogo voleo ovu zgradu, naravno i u arhitektonskom smislu

– Prvenstveno me podseća me na detinjstvo kada me je mama tu vodila tu da sa ostalom decom gledam dugometražne crtane filmove. To je bilo tokom letnjeg raspusta, nije se plaćao ulaz, a zgrada je nosila šmek hotela B kategorije kakve sam oduvek obožavao. Bilo bi divno da tu bude bioskop, velika je sramota što ga nemamo već 20 godina. Sumnjam da će se to desiti. Ova vlast ima uvek totalno sulude ideje kad treba napraviti novu namenu nekom starom objektu – kaže Damjanović i ističe da su te ideje sa renoviranjem, uglavnom kako mali Perica vidi moderno.

Dodaje da je srednjoškolac, svoju simpatiju bi apsolutno zvao u bioskop, ali kako današnji klinci to u gradu nemaju, odmah idu u zadimljene kafiće.

– Dajte malo šmeka, neke stvari ne smeju izumreti – upozorava mladi sremskomitrovački slikar.

S druge strane, Slobodan Crnjaković je nedvosmislen i veoma oštar

– Sreća naša, pa ministri imaju dobru komunikaciju. Oduzmeš pa prodaš, sve ekonomski tigrovi. Sad i Grad može da profitira – kaže Crnjaković.

Dom Vojske Jugoslavije građen za ratare

Gradnja Ratarskog doma u Sremskoj Mitrovici, počela je pred sam početak Drugog svetskog rata.

Zgrada ovog objekta od 700 metara kvadratnih završena je 1953. godine, a nekoliko godina kasnije „ustupljena“ je vojsci.

Stariji Mitrovčani pamte vojnike koji su do kasnih sati svirali popularne pesme gostima restorana koji se nalazio u okviru Doma JNA.

Inače, ova, nekad impozantna građevina se nalazi u blizini Železničke i Autobuske stanice u najvećem sremskom gradu.

Ekonomski tigar go k’o pištolj. Seljaci daju besplatan paradajz za Vučića, al’ Ceca peva za lovu

Svetlana Radivojević

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

138 Shares
138 Shares
Share via
Copy link