Magazin

Albanka prikuplja pomoć za porodicu ubijenog Srbina u Americi: To je mogao biti moj sin

Jedna od žrtava masakra u Koloradu u kome je ubijeno deset osoba je i Neven Stanišić (23).

Nevenovi roditelji pobegli su od rata u Jugoslaviji i došli u Sjedinjene Države kao izbeglice krajem devedesetih, a on je rođen nakon toga.

Kolorado je i dalje u šoku nakon monstruoznog napada, a lokalni mediji prenose reči Edite Maloku iz Kolorada, koja kaže da, kada je videla spisak žrtava i na njemu Stanišićevo prezime, „odmah je znala da je Srbin“.

– Ne mogu ni da zamislim kako bih se osećala da je to moj sin – kaže Edita, koja je pokrenula i GoFoundMe stranicu za pomoć Nevenovoj porodici.

Sav novac prikupljen preko ove stranice ići će, preko srpske crkve, direktno Nevenovoj porodici.

Kako kaže, ova tragedija morala bi da iznedri makar to da se nacionalne podele izbrišu. To ne kaže tek tako jer Edita je Albanka s Kosova.

– U Ameriku sam sa porodicom došla 1999. godine. Imam dva brata, dve sestre i roditelje. svi smo došli kao izbeglice – kaže Edita.

U razgovoru za američki portal thedenverchannel.com ona komentariše kompleksnu situaciju između Srba i Albanaca.

– To je zaista tužno, a traje već generacijama. I sama sam prošla kroz sve to, ali kroz godine sam došla do emotivnog isceljenja.

Sada sve više uviđam sličnosti, a ne razlike sa Srbima – kaže Edita.

– Mislim da kada bi obe strane samo unele u sve malo više ljubavi a ostavile politiku po strani, videli bismo koliko toga imamo zajedničkog.

Naša porekla, naše porodične istorije su slične. Slični su i razlozi zašto smo došli u Ameriku, šta tražimo ovde – i mi i Nevenova porodica došli smo ovde po mir.

Ja sam mogla da budem na Nevenovom mestu.

Jedino što me je spasilo je vreme odlaska, jer i sama često odlazim u tu radnju – kaže Edita, dodajući i da se nada da će imati prilike da upozna Nevenovu porodicu i lično im izjavi saučešće.

Podsetimo, Neven je druga najmlađa žrtva pucnjave u supermarketu “King snupers” u Bolderu, a veruje se da je prvi ubijen u napadu Ahmada al Alivija al Ise, poreklom iz Sirije.

Nevenovi roditelji su pobegli od rata u Jugoslaviji, došli su u Sjedinjene Države kao izbeglice krajem devedesetih, a on je rođen nakon toga.

– Njegova porodica je pobegla od rata u bivšoj Jugoslaviji i sve što su imali bilo je ili ostavljeno ili uništeno.

Ostavili su sve da bi spasili svoje živote i došli ovde da započnu novi – rekao je Radovan Petrović, sveštenik crkve Sv. Jovana Krstitelja, u kojoj je Neven bio parohijan.

Apel da se empatija uvede kao obavezan školski predmet

Dragana Krstić

Blogerka, opasno navučena na šoping, i jednako toliko vezana za putovanja.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

375 Shares
375 Shares
Share via
Copy link