Srbija Vesti

Nakon 12 godina Srbija na korak od uvođenja viza za EU

eu granica

Interna dokumenta Evropske unije pokauju da se Srbija nalazi na listi 10 najproblematičnijih zemalja kada je reč o poštovanju bezviznog režima unutar EU, zbog čega se u Briselu trenutno vodi rasprava o ponovnom uvođenju viza za građane Srbije.

Stručnjaci gaje nadu da je vest o mogućem povlačenju viza Srbiji samo upozorenje, ali da bi mogao da bude uveden neki sistem registracije za ulazak u EU, ukoliko se negativni trend kršenja pravila putovanja nastavi.

Portal EUObserver objavio je da su nezakonit boravak i neosnovani zahtevi za azil građana Zapadnog Balkana, kao i Moldavije, Gruzije i Ukrajine, pokrenuli u Briselu raspravu o suspenziji bezviznog putovanja u Evropsku uniju.

Prema internom dokumentu EU, Srbija i Albanija su svrstane među 10 najproblematičnijih zemalja kada je u pitanju poštovanje bezviznog režima zbog čega Nemačka smatra da bi Evropska komisija trebalo da podseti da je pokretanje mehanizma za suspenziju bezviznog režima izgledna opcija.

Prema zvaničnim podacima Nemačke o kršenju zakona o strancima 2020. godine, Albanija je na drugom mestu, Ukrajina na petom, Srbija na sedmom, Moldavija na devetom i Gruzija na desetom mestu.

„Nezadovoljstvo se izgleda nakuplja u Francuskoj, Nemačkoj i Italiji, u trenutku šire rasprave o zaustavljanju navodne zloupotrebe“, navodi briselski portal.

Sagovornici smatraju da u ovom trenutku nije realno da budu ukinute vize građanima Srbije, ali ističu da je reč o ozbiljnom upozorenju.

Ukoliko se nastavi ovakav trend u narednom periodu postoji mogućnost da EU uvede nekakav sistem registracije za ulazak u Uniju, kao što postoji za ulazak u SAD.

Da li će to biti samo po principu odobravanja registracije ili samo da morate da imate tu registraciju, to je sad već drugo pitanje. Gotovo je sigurno da će u narednom periodu, od nekoliko godina, biti malo zaoštrena ta politika slobodnog putovanja, jer je dosta ljudi je zloupotrebljava.

Vize za boravak u zemljama EU do 90 dana ukinute su za građane Srbije, Crne Gore i Severne Makedonije u decembru 2009, za građane Albanije i Bosne i Hercegovine 2010, Moldavije 2014, a Gruzije i Ukrajine 2017.

Izvor: Nova

EU se ponaša arogantno prema istočnoj Evropi i raskida s hrišćanskim moralom

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

145 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap