Novi Sad Srbija

Novi Sade, srećan ti Božić! Još samo da prebrojimo žrtve (video)

badnje vece

Niko ne ume sa sigurnošću da kaže kada su upotreba pirotehnike i vatrenog oružja postali tradicionalni način dočekivanja Božića u Srbiji. Ipak, stiče se utisak da su Srbi ovog novokomponovanog trenda čvrše drže nego običaja koji bi zapravo trebalo da prate ovaj najradosniji hrišćanski praznik.

Srbija je i noćas Božić dočekala u atmosferi koja više liči na ratište nego na doček porodičnog praznika.

Oni koji su već naučili da ovom prilikom treba da navuku roletne i udalje se od prozora verovatno ne mogu ni da zamisle kako to „slavlje“ izgleda na ulici – dobro ga dočarava niz snimaka sa lica mesta podeljenih na društvenim mrežama.

Vatrometi i petarde grmeli su u ponoć u Beogradu, sve se pušilo i sevalo, a “saonice Deda Mraza” preuzeli su veseli građžani koji su jurili ulicama mašući zastavom i ispaljujući rakete. A sve se dešava pod spektakularnim laserima Kule Beograda na vodi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by MOJ BEOGRAD (@moj_beo_grad)

Novosađani su sinoć, na Badnje veče, u gradu i okolini palili badnjake i lomače, a na Klisi je zabeležena i svađa komšija zbog jedne takve vatre.

Naime, kako se portalu 021 požalio meštanin Klise, komšija je lomaču zapalio suviše blizu njegove kuće.

Kako smatra ovaj stanovnik Klise, postojala je opasnost da žeravica zapali kuću. Kaže i da se obratio policiji, ali uzalud.

– Komšija je malo prodžarao vatru i nastavio žurku uz muziku i petarde. Ovaj Božić nam neće ostati u lepom sećanju ni zbog lokalne policije koja je na naš poziv odgovorila u stilu ‘Pa badnjak je.’ Snimaju valjda sve razgovore pa neka provere na tim snimcima – naveo je ovaj Novosađanin.

Iz istog novosadsko naselja stiže još jedan snimak koji je ‘zapalio’ internet. Naime, ovo je tradicionalno okupljanje na ovom mestu, a običaj je da se napravi velika lomača, koja često u sebi ima i automobilske gume, čije sagorevanje loše utiče na kvalitet vazduha.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Još jedno novosadsko naselje može da se pohvali ‘vatrenim’ dočekom Isusovog rođenja, a snimak je objavljen na Instragram stranici 192.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Neobična naprava u naselju Futog…

Kako je objašnjeno, reč je o cevi koja je napunjena tetilenom, a zagreva se sa gorionikom koji je povezan na bocu sa zapaljivim gasom, pa se na taj način puca iz ovog malog topa.

Koje je vaše mišljenje i da li više preferirate ovakve skupove ili skromna komšijska okupljanja uz malu vatru, iće i piće i poštova je običaja?

Izvor: Nova, 021, 192.rs

Tuča u Beogradu, mladići namerno bacali petarde pored bebe, besni otac ih razbacao po asfaltu (VIDEO)

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
501 Shares
501 Shares
Share via
Copy link