Magazin

SPS poslanica ove godine za putne troškove uzela 12.000 evra, a živi u Beogradu

snezana-paunovic-sps-poslanica
FOTO: SPS.ORG.RS / USTUPLJENE FOTOGRAFIJE

Poslanica SPS-a Snežana Paunović naplatila je ove godine iz budžeta Narodne skupštine čak 12.000 evra za putne troškove od Peći do Beograda i nazad iako živi u prestonici, saznaje „Blic“.

Tako je iskoristila činjenicu da, prema Odluci Administrativnog odbora, poslanici ne moraju da dostavljaju račune da bi dobili putne troškove od 15 odsto od cene goriva po kilometru u oba smera.

Paunović je narodni poslanik još od 2013. godine pa se može samo pretpostaviti koliko je novca iz državnog budžeta uzela za putne troškove u prethodnih punih osam godina.

Ako se ima u vidu da su okvirni troškovi benzina od Peći do Beograda i nazad oko 110 evra jasno je da Paunović svaki dan sednice skupštine dobro naplatila.

Zajedno sa Dačićem u Egiptu

Inače, na zvaničnom sajtu Narodne skupštine stoji da joj je mesto prebivališta Peć gde je i rođena.

Po zanimanju je diplomirani ekonomista, a bila je i članica Nadzornog odbora Aerodroma „Nikola Tesla“. Takođe, članica je Glavnog odbora SPS-a i članica Predsedništva Foruma žena SPS-a.

Kako saznajemo, Paunović se trenutno nalazi u delegaciji predsednika skupštine Ivice Dačića u Egiptu gde se lider SPS-a, između ostalog, sastao i sa egipatskim predsednikom Abdelom Fatahom el Sisijem u predsedničkoj palate u Kairu.

I Paunović i Narodna skupština bez odgovora

Redakcija „Blica“ je pozvala Snežanu Paunović u vezi sa informacijama da je ove godine uzela 12.000 evra iz budžeta skupštine za putne troškove, ali nije odgovarala ni na pozive ni na poruku.

Takođe, ni u Narodnoj skupštini novinarima nisu odgovorili na pitanja u vezi sa ovom temom.

Prema odluci administrativnog odbora Narodne skupštine, poslanici koji svojim automobilom putuju u Beograd na sednice i druge parlamentarne obaveze imaju pravo da dobiju 15 odsto od cene goriva po kilometru u oba smera.

Inače, prema Informatoru o radu parlamenta, poslanici ne moraju da dostavljaju račune za gorivo kako bi dokazali odakle dolaze u skupštinu i koliko ih taj put košta.

Novac za putne troškove dobijaju samo jednom potpisanom izjavom.

-Narodni poslanici koji na sednice Narodne skupštine i njenih radnih tela dolaze sopstvenim vozilom, potpisuju izjavu kojom potvrđuju da su za dolazak na sednicu koristili sopstveno vozilo, sa navođenjem podataka o registarskom broju vozila, relaciji putovanja, broju pređenih kilometara i datumu održavanja sednice Narodne skupštine, odnosno sednice radnog tela – piše na sajtu parlamenta.

Olakšane zloupotrebe oko putnih troškova

Programski direktor „Transparentnosti“ Nemanja Nenadić ističe za „Blic“ da skupštinske norme u vezi sa putnim troškovima olakšavaju zloupotrebu državnog budžeta od strane narodnih poslanika.

– Činjenica da poslanik potpisuje samo generalnu izjavu o tome gde živi na osnovu koje posle dobija novac za putne troškove smanjuje odgovornost poslanika u slučaju zloupotrebe putnih troškova. To znači da praktično ne dokazuje koliko kilometara prelazi da bi došao na sednicu u parlamentu. Zbog toga se tako često i događaju zloupotrebe – ocenjuje Nenadić.

I ranije bilo zloupotreba putnih troškova

Poslanica SPS-a Snežana Paunović nije prva članica skupštine koja je zloupotrebila pare građana zbog navodnih putnih troškova poslanika.

Mediji su pre godinu i po dana pisali i da je predsednik poslaničke grupe DS-a Goran Ćirić od početka 2016. do kraja 2019. godine naplatio nešto više od čak 1,5 miliona dinara iako u centru Beograda, na svega tri minuta hoda, ima trosoban stan.

Ćirić se pravdao da živi u porodičnoj kući u Nišu.

Takođe, poznato je i da je poslanik SNS-a Darko Laketić tokom 2017. godine samo na osnovu putnih troškova primio čak 608.363 dinara iako ima posao i dva stana u Beogradu, a prijavio je prebivalište u Prokuplju.

Kakve veze imaju Bog, katodne cevi i nuklearni rat, saznali smo u blamantnom govoru influenserke iz SPS-a (VIDEO)

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

PARTNERI SAJTA


265 Shares
265 Shares
Share via
Copy link