Španija se suočava s nedostatkom radnika u ugostiteljstvu pa bi restorani i kafići mogli smanjiti broj raspoloživih stolova za Uskrs, kada se tradicionalno stvaraju gužve zbog dolaska gostiju.
– Suočavamo se s užasnim manjkom radnika u ugostiteljstvu – rekao je direktor agencije za zapošljavanje Adeko u južnom gradu Sevilji, Rafael Toribio. Sevilja je poznata po uskršnjim uličnim skupovima, kada sunčano i toplo vreme privlače brojne goste u grad.
Toribio kaže da su primili 200 prijava za rad tokom Velike nedelje, ali da uprkos tome ne mogu pokriti ni 70 odsto potreba za radnicima. Direktor španskog udruženja ugostitelja Hose Luis Izuel žali se na agencije koje posreduju u zapošljavanju.
– Ne pronalaze nam dovoljno ljudi – napominje Izuel i dodaje da ugovori koje nude potencijalnim konobarima, kuvarima i ostalom osoblju ispunjavaju „stroge kriterijume“.
Španija, jedna od vodećih svetskih turističkih destinacija, suočava se s nedostatkom radnika u trenutku kada očekuje masovni priliv gostiju. Mnogi prethodnih godina nisu mogli putovati zbog restriktivnih mera uvedenih zbog korona virusa pa sada žele to da nadoknade.
U primorskom gradu Alikanteu procenjuju da će kafići idućih dana biti 90 posto popunjeni, ali nespremni dočekuju goste.
– Nećemo moći da uslužimo sve goste jer naprosto nemamo dovoljno radnika. Izuzetno je teško naći radnike pa je ovo sada ozbiljan problem – kaže potpredsednica tamošnejg udruženja ugostitelja APEHA, Irene Mas.
Izuel smatra da će kafići i restorani morati da ukinu neke stolove kako bi mogli uslužiti goste.
Plate od 1.000 do 1.100 evra
Iz straha kako bi nedostatak radnika mogao da se nastavi na leto, Udruženje ugostitelja u primorskom gradu Kadizu predložila je dovođenje radnika iz susednog Maroka. Španski sindikat tvrdi ipak da nije problem u nedostatku radnika u Španiji, nego u lošim uslovima rada u kafićima i restoranima.
– Ljudi radije traže posao u drugim sektorima jer se u ugostiteljstvu radi prekovremeno, nema slobodnih vikenda, pa je teško pomiriti to s porodičnim životom – kažu u sindikatu.
EFE je objavio prepisku sa stranice „Ja sam konobar“ na Tviteru. Tamo neimenovani šef ugostiteljskog objekta navodi da je plata od 1000 do 1100 evra, a radno vreme od 11 do 17 sati te od 20 sati do zatvaranja objekta oko 00:30.
– Puno hvala, ali ropstvo je ukinuto u Španiji 1837 – napisala je neimenovana osoba koja se interesovala o uslovima rada.
Izvor: Blic.rs
Dodaj komentar