Novi Sad Uncategorized Vojvodina

Sotsko jezero, lepota nadomak Šida

Nedaleko od Šida, na najzapadnijem delu Fruške Gore nalazi se Sotsko jezero.

Ova veštačka akumulacija nastala je 80-ih godina, površine 33 hektara i dubine od oko četiri metra, i pripada Nacionalnom parku Fruška gora. Prelep prirodni ambijent ga svrstava u jedno od najlepših fruškogorskih jezera. Na desnoj obali se nalazi malo vikend-naselje sa nekoliko kuća, a na levoj drveni splav sa kućicom i nekoliko dokova.

sotsko-jezero-priroda
/i.ytimg.com

Ovaj živopisni pejzaž upotpunjen je vrbama i šumom koja ga opasuje.

Jezero ne mami samo vikendaše i kupače, nego i ribolovce koji su ovde redovni gosti jer je jezero izuzetno bogato ribom.

Ako kojim slučajem imate pasoš kod sebe, možete napraviti prečicu kroz Hrvatsku i posetiti mesto Ljuba u kome se nalaze brojni izvori, a zatim i Erdevička jezera.

sid-sotsko
/i.ytimg.com

Sotsko jezero je popularno izletište kod Šida. Jezero Sot je veštačka akumulacija, koja je podignut akrajem 70tih godina prošlog veka. Sotsko jezero je duboko do 12 m, a dugačko je do 1000 metara. Sotsko jezero se nalazi na 12 km od Šida, na magistralnom putu koji vodi ka Iloku. Ime je dobilo po obližnjem selu Sot. Sotsko jezero je jedno od omiljenih izletišta šidjana i stanovnika okolnih sela.

Izvor: sremskevesti.rs

Više o vodopadima Fruške Gore

Redakcija

Delimo tekstove koji vrede. Jer vrede!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

281 Shares
281 Shares
Share via
Copy link