Novi Sad

Ne izbacujemo Pozorište mladih iz Sokolskog doma, mislili smo da sami žele da odu

Pozorište mladih je krajem minule godine pismenim putem obavešteno od strane punomoćenika Sokolskog društva „Vojvodina“ da se najkasnije do 29. februara iseli iz prostora koji je koristilo u Sokolskom domu.

Ovakvo obaveštenje stiglo je na adresu Pozorišta mladih, jer im je ugovor o zakupu istekao, a novi nije potpisan.

Naime, Sokolsko društvo „Vojvodina” je 27. februara 2018. godine preuzelo Sokolski dom od Gradske uprave za imovinu, a na osnovu drugostepene presude Apelacionog suda u Novom Sadu iz 2017, kojom je utvrđeno da je Društvo vlasnik objekta na parceli u Ulici Ignjata Pavlasa 2–4, piše Dnevnik.

Sokolsko društvo „Vojvodina“ je od 1936. godine, kada je izgrađen Sokolski dom, pa sve do 2010. godine, živelo u svojoj kući, ali su se okolnosti promenile i Društvo je tada postalo zakupac sopstvenog prostora.

Odlukom tadašnje gradske vlasti Sokolski dom je prenet u evidenciju JP „Poslovni prostor“, što je podrazumevalo da Društvo kao korisnik od tog trenutka plaća zakup.

Društvo je gradskim vlastima dokazivalo da je vlasnik predmetnih nekretnina i da njihova ulaganja u izgradnju i potom u održavanje Sokolskog doma sve do 2010. nisu nimalo zanemarljiva, ali su svi pokušaji i obećanja da će se postići dogovor ostajali bez rezultata.

Zbog toga su bili primorani da tuže državu i Grad, a sud u Novom Sadu je doneo odluku da je Sokolsko društvo „Vojvodina“ vlasnik zgrade i parcele na kojoj je Sokolski dom izgrađen.

– Preuzimanjem objekta od Gradske uprave za imovinu preuzeli smo i deo zgrade koji trenutno koristi Pozorište mladih – kaže za “Dnevnik” predsednik Sokolskog društva “Vojvodina” Miroslav Kovačev.

– Tada je sa Pozorištem potpisan prvi ugovor na dve godine sa benificiranom cenom zakupa, koja je bila niža od bilo koje cene drugih zakupaca u Sokolskom domu. Ali, tokom 2018. godine promenio se status Sokolskog društva “Vojvodina” u smislu poreza na imovinu koji moramo da plaćamo, da održavamo objekat i da ulažemo u njega. Plan je da se 2021. godine završi kompletna sanacija i adaptacija Sokolskog doma. S time je upoznato i Pozorište mladih, kako bivša direktorica Emilija Mrdaković, tako i sadašnji direktor Mihajlo Nestorović. Zbog toga smo morali da povećamo cenu zakupa. U tom pravcu su se i održavali razgovori tokom 2019. godine, isticano je da Pozorište mladih koristi prostor u Sokolskom domu na 99 godina, a pri tom Sokolsko društvo “Vojvodina” nijednog trenutka nije naglasilo da to ne može.

Kovačev je istakao da je Upravni odbor Društva doneo odluku da se sa korisnicima ugovori za korišćenje prostora potpisuju na dve, tri ili pet godina.

– Tako je i Pozorištu predložen aneks ugovora na dve godine. Oni se povodom toga nisu izjašnjavali protekle godine. Samo su nas obavestili da sredstva tokom 2019. nisu planirana i da se sačeka rebalans budžeta da bi onda potpisali aneks ugovora. Upravni odbor Sokolskog društva „Vojvodina“ je doneo odluku da se sačeka. Nakon toga je promenjen i direktor Pozorišta mladih. Predočeno je novom direktoru Mihajlu Nestoroviću da će se sačekati da istekne ugovor, da će im Sokolsko društvo izaći u susret da se ne menja finansijski plan tokom 2019, jer je procedura komplikovana. Društvo je kao dobar domaćin i prijatelj izašlo u susret Pozorištu mladih, jer ne treba zaboraviti da je upravo Društvo osnovalo Lutkarsko pozorište, koje se od izgradnje Sokolskog doma nalazi u tom prostoru.

Pošto Pozorište mladih nije potpisalo aneks ugovor koji im je dat u oktobru mesecu Sokolsko društvo „Vojvodina“ je smatralo da oni sami žele da napuste prostor.

– S obzirom da nisu potpisali novi ugovor, a nisu nas ni o čemu obavestili, smatrali smo da neće da ostanu u prostorijama Doma. Njih niko ne tera napolje. Dom je prvobitno građen za kulturu i sport Novog Sada, ali troškovi održavanja prostora i objekta su neizdrživi za Sokolsko društvo „Vojvodina“ sa zakupom koji iznosi 70-80 dinara po kvadratu. Aneksom ugovora su samo dodate obaveze koje ima Sokolsko društvo, tako da bi sadašnji zakup iznosio oko 130 dinara. To je više nego korektno prema Pozorištu mladih za pravo korišćenja prostora u Domu koji iznosi oko 2800 kvadrata. Dopis koji smo im uputili, a u kojem stoji da u roku od 60 dana napuste prostorije, zakonski je sled koji, kao vlasnici, moramo da poštujemo i tako da štitimo interese Sokolskog doma. Tokom 2019. godine obaveštavali smo ih više puta pismeno o promeni poreskog statusa Sokolskog društva „Vojvodina“. Sredstva koja se prihoduju od njih se isključivo ulažu u održavanje objekta. Znamo da taj prostor koji koriste nije standard za pozorište, ali to je ono što imamo i svi moramo da se pridržavamo kućnog reda. Sokolsko društvo mora da štiti interes, kako objekta, tako i svih drugih korisnika. Ne mogu drugi korisnici da trpe – smatra Kovačev.

Ko su novosadski masoni: Uticajni i bogati vladari iz senke ili prevaranti sa lažnim identitetom

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

OGLAS

PARTNERI SAJTA


generic vignette (DESK luftika.rs)
191 Shares
191 Shares
Share via
Copy link