Magazin

Ko ošteti „Sokola“ – preti mu 8 godina robije

soko
Foto: D. Milovanović

Ministar Tomislav Momirović je upozorio sve one koji uništavaju infrastrukturu brze pruge do Novog Sada i imaju nameru da oštete brzi voz Soko da im preti kazna do osam godina zatvora.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, posle najnovijih incidenata – kamenovanja Sokola i postavljanja barijere na pruzi Beograd Novi Sad, Momirović je naglasio da će svi oni koji svesno uništavaju železničku infrastrukturu i imaju nameru da ugroze živote radnika i putnika biti identifikovani i kažnjeni u skladu za zakonom, prenosi N1.

„Pripadnici MUP, u saradnji sa kompanijom Srbija voz i MGSI, priveli su osobe koje su kamenovale ‘Soko’ voz i oštetile ga. Novi primer neodgovornog ponašanja pojedinaca je postavljanje barijera na brzoj pruzi Beograd – Novi Sad. Ovakvi postupci izazivaju ogromnu opasnost po bezbednost svih učesnika u saobraćaju, ugrožavajući na stotine života, kao i redovno odvijanje železničkog saobraćaja, te će stoga predstavnici ministarstva, ‘Infrastrukture železnice Srbije’ i ‘Srbija voza’, u saradnji sa nadležnim policijskim i pravosudnim organima, učiniti sve da se lica identifikuju i zakonski procesuiraju“, rekao je Momirović.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture je apelovalo na građane da se ponašaju odgovorno i da čuvaju vozove i imovinu Republike Srbije, kako bi se železnički saobraćaj odvijao bezbedno i neometano.

„Vozovi, kao i železnička infrastruktura, pripadaju svima nama i jedino ih domaćinskim odnosom možemo sačuvati. Država ulaže velika finansijska sredstva u modernizaciju celokupnog železničkog sektora i molimo sve građane da se domaćinski odnose prema železničkoj infrastrukturi i državnoj imovini“, istakli su u saopštenju.

Iz Ministarstva dodaju da je Zakon o železnici predvideo da se za uništenje, oštećenje ili krađu delova železničke infrastrukture, bez obzira na njihovu količinu i vrednost, može izreći kazna zatvora od tri meseca do pet godina, a u slučaju da neko lice zbog toga bude teško povređeno ili se načini imovinska šteta velikih razmera, kazna zatvora je od jedne do osam godina.

Soko PROPO! Ponos srpske železnice u kvaru, putnici od BG do NS sedeli jedni drugima na glavama

Luftika

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

232 Shares
232 Shares
Share via
Copy link