Magazin

Naprednjaci za jednu godinu dobili više od milijardu dinara iz državnog budžeta

sns-skup-novi-sad
Foto: Tanja Valič /Tanjug

Vladajuća SNS je samo u 2021. godini dobila iz budžeta više od milijardu dinara. Kada se na to dodaju prilozi fizičkih lica i oduzmu rashodi, ispada i da su naprednjaci bez konkretnog „biznisa“ praktično uspeli da zarade više od 420 miliona dinara ili oko 3,6 miliona evra, pokazuje finansijski izveštaj SNS za 2021. godinu.

O koliko velikoj zaradi se radi, možda najbolje pokazuje podatak da је SPS kao druga najveća stranka u istom periodu bila u plusu od “svega” 75.000 evra.

Opozicije nakon bojkota izbora u 2020. godini nije bilo u parlamentu, a kajmak je pokupila Srpska napredna stranka. Sa više od dve trećine poslaničkih mesta u Skupštini Srbije, naprednjaci su po tom osnovu dobili ubedljivo najviše novca za redovan rad.

Samo iz republičkog budžeta za redovan rad SNS je dobio oko 910 miliona dinara, a još oko 10 miliona iz pokrajinske kase. Kada se na to doda i novac iz lokalnih budžeta, na račun naprednjaka u prošloj godini leglo je tačno 1.048.123.628 dinara.

Sa novcem iz budžeta za izbore u nekoliko lokalnih samouprava i prilozima fizičkih lica, ukupni prihodi SNS u prošloj godini iznosili su 1.059.024.807 ili oko devet miliona evra.

Zanimljivo je da, prema zvanično objavljenom finansijskom izveštaju, ni dinar prihoda nije stigao od članarina, a među donatorima navodno nije bilo ni pravnih lica, odnosno privatnih preduzeća.

U isto vreme naprednjaci su naravno i trošili novac i to u ukupnom iznosu od 634.168.505 dinara ili oko 5,4 miliona evra. Toliko su bar prijavili.

Najveći izdaci su im bili režijski i tekući troškovi, na koje je otišlo oko 408 miliona dinara. Druga najveća stavka bili su troškovi za stručno usavršavanje i međunarodnu saradnju (oko 85 miliona dinara), a potom slede troškovi reklamnog materijala (oko 49,5 miliona) i izdaci za zarade (oko 48 miliona).

Kada se od ukupno uplaćenog iznosa iz budžeta oduzmu svi prihodi i rashodi, ispada da im je ostalo viška oko 425 miliona dinara ili 3,6 miliona evra. I to je “čista” zarada naprednjaka u prošloj godini.

I u prethodnoj godini fizička lica donirala su rad SNS i to u iznosu od oko 10,9 miliona dinara. To i nije tako velika suma, imajući u vidu da je SNS u 2021. prihodovala više od milijardu dinara. Kako je ranije pisao CINS, od 2012. do 2019. građani su naprednjacima donirali 764 miliona dinara ili oko 109 miliona u proseku godišnje. Ako je verovati podacima objavljenim u finansijskom izveštaju ispada da su simpatizeri SNS u 2021. podbacili.

Podsećamo, lista oko SNS je u prošlom skupštinskom sazivu imala 188 poslaničkih mesta, dok će u narednom imati 120. Od tog broja će 90 biti članovi SNS, 18 poslaničkim mesta pripašće strankama koje su bile u koaliciji sa naprednjacima, a desetak mesta biće nestranačke ličnosti sa kvote SNS-a.

Izvor: Nova

Samo trećina zaposlenih puni budžet Srbije, isti broj nema i ne traži posao

Čitajte Luftiku na Google vestima

108 Shares
108 Shares
Share via
Copy link