Magazin Srbija

Svi SNS odbornici odbili da raspravljaju o zagađenju Velikog bačkog kanala

Foto: Lokalna alternativa

Na današnjoj sednici Skupštine Opštine Vrbas, prema već ustaljenoj praksi, nijedan predlog opozicije za dopunu dnevnog reda nije usvojen.

Naprednjački odbornici su odbili i predlog opozicije da na dnevnom redu bude rasprava o zagađenju Velikog bačkog kanala i rešavanje ovog višedecenijskog problema.

– Nijedan predlog koji se podnosi na sednicama skupštine Opštine Vrbas a tiče se dopune dnevnog reda, nije nikad prihvaćen do sad, a već sam dva mandata u Skupštini – kaže za Luftiku Goran Roganović, odbornik „Oslobodimo Vrbas“.

Roganović objašnjava  da su na današnjem zasedanju podneli predlog – da se hitno reši problem sa Velikim bačkim kanalom, da se trenutni zagađivači kanala uz normalan rad opštinske uprave mogu jako brzo dovesti u red.

– Veliki bački kanal se ne zagađuje od juče, on se zagađuje već 30 godina – ističe Roganović i podseća na činjenicu da je svaka prethodna vlast, obećavala čišćenje kanala ali nijedna to nije ispunila.

VBK je najzagađeniji vodotok u Evropi, 6 km  kroz Vrbas je najzagađeniji deo, u kojem se nataložio mulj. Posledice zagađenja VBK osećaju i opština Srbobran i opština Bečej i na kraju, kako se VBK uliva u Tisu, cela Tisa, ističe Roganović.

Svi predlozi za dopunu dnevnog reda koje je podnela opozicija su  odbijeni a čak se u jednom momentu osporavalo odbornicima i građanima koji su prisustvovali sednici da je snimaju.

– Predsednica Skupštine nije obezbedila javnost rada sednice skupšine Opštine i mi nemamo drugi način, osim da snimamo, kako bismo ukazali građanima na probleme koji se tiču Velikog bačkog kanala – kaže Roganović-

Prema njegovim rečima građani Vrbasa su, dok na vlast nisu došle napredne snage, do 2013. godine, imali mogućnost da u direktnom prenosu gledaju Skupštinu opštine Vrbas na lokalnom mediju, Televiziji Bačka.

Kada su naprednjaci došli na vlast prenosi su ukinuti, a Goran kaže da su u par navrata postavljali pitanje prenosa zasedanja skupštine Vrbas i da odgovora nije bilo.

-Oni se sigurno boje nečega, boje se javnosti rada, boje se onoga za šta ih prozivamo za skupštinskom govornicom – smatra Goran i dodaje – Mislimo da se radi o nameri da građani opštine Vrbas ostanu uskraćeni za informacije.

Na samoj sednici je došlo do sukoba jer su prisutni građani telefonom snimali sednicu.

Jedan od SNS odbornika je istupio sa tvrdnjom da prisutni nemaju pravo da snimaju ljude bez njihove saglasnosti i da je to krivično delo.

Roganović objašnjava da ova tvrdnja nije istinita, i da su odbornici kao i svi funkcioneri, podložni kritici javnosti i da svako ponašanje odbornika treba da pretrpi neku kritiku javnosti u slučaju da ne radi svoj posao kako treba.

-Na prošloj sednici smo imali dogovor, objašnjava Roganović – pošto smo uneli kameru da snimamo, predsednica je rekla da će nam proslediti snimak zasedanja, pošto oni snimaju sve za arhivu.

Snimak nije porosleđen, ali je okačen na Jutjub kanalu i na zvaničnom sajtu Opštine Vrbas, ali je ubrzo i obrisan, kako smatra Roganović, po nečijoj direktivi.

Jovan Radović iz Udruženja “Lokalna Altrenativa” Vrbas, koji je prisustvao i pokušao da snimi deo zasedanja, kaže za naš portal da su sednice skupštine javne a da predsednica skupštine, Sanja Žigić, nije obezbedila javnost sednice.

– Toliko su zabrinuti da niko ne sazna da nemaju politiku ili ne znaju da je sprovedu da su danas prvo tražili da uklonimo telefone jer nemamo pravo da ih snimamo a zatim je čak Odbornik Za našu decu Predrag Radović tražio da se koristi krivični zakonik zbog neovlašćenog snimanja. Da nije tragično bilo bi smešno.

Sednice skupštine su javne. Urdno smo se prijavili da želimo da prisustvujemo sednici i nisu dozvolili da više od 5 građana istoj prisustvuje već smo morali da budemo snalažljivi a neki su ostali ispred skupštine iako su uredno prijavljeni.

Sve to ukazuje da predsednica skupšine nije obezbedila javnost sednice. Kao javnost u radu smatraju direktan audio prenos koji niko ne može da posluša naknadno jer ne postoji snimak.

Pokušali su da postave video snimak sednice na opštinski sajt ali je on uklonjen za par dana. Jasno je da im ne odgovara da se sazna kako upravljeju opštinom i kolaka nesposobnost i neznanje su u pitanju – kaže Radović.

Na dnevni red nisu prošli mnogi predlozi opozicije, kao što su rasprava o zagađenju Velikog bačkog kanala, Ugovoru o javno – privatnom partnerstvu za rasvetu, moge primedbe na raspodelu budžeta opštine Vrbas, orkestrirano su odbijani.

Ugovorom o javno – privatnom partnerstvu za rasvetu je oko 190 miliona dinara je utrošeno za rasvetu u opštini Vrbas, što po jednoj sijalici iznosi oko 760 evra, objašnjava Roganović – smatramo da je to pljačka a pozvali smo i tužilaštvo da reaguje – obajšnjava on.

Ujedno je podsetio i na slučaj kada je Javno komunalno preduzeće „Standard“ pokušalo da se bavi međugradskim prevozom putnika. Atobusi predviđeni za to su nestali, kako kaže on.

Podsećamo, od 01. januara 2022. godine građani Vrbasa i Kule će na kućne adrese dobijati račune za prečišćavane otpadnih voda, a podsećamo da su otpadne vode, posebno iz velikih industrijskih postrojenja kojih u Vrbasu i okolini ne manjka, uzrok višedecenijskog zagađenja VBK.

Prosečno četvoročlano domačinstvo će mesečno plaćati račun u iznosu od oko 440 dinara.

Naknada za prečišćavanje otpadnih voda će iznositi 20 dinara plus dva dinara PDV-a po metru kubnom i važi jednako i za domaćinstva i industriju.

Goran Roganović ističe da je jako malo industrije a posebno velikih zagađivača priključeno na prečistač i dodaje da bi valjalo da industrija svoje otopadne vode posle tretmana priključi na prečistač i da naknadu plaćaju u skladu sa kubicima koje uliju u prečistač.

Pored toga, u Vrbasu nisu sva domaćinstva priključena na kanalizacionu mrežu.

– Opština Vrbas bi morala da građanima da subvenicije da se priključe na kanalizacionu mrežu ili da ih oslobodi plaćanja priključka kako bi što veći broj građana mogao da koristi kanalizaciju – smatra on.

– Plaćanje nije problem ali moraju da budu svi pod istim uslovima.

To nije jedino poskupljenje komunalnih usluga u Vrbasu. Prema njegovim rečima, od 2013. godine do danas cena komunalnih usluga vode i smeća poskupela je za 63%.

Najavljeno je poskupljenje vode za 10% a to je jako veliko opterećenje za građane opštine Vrbas kada znamo kako se danas živi.

Mi nemamo nemačke plate, kubik vode če izaci na skoro evro.

-Uglavnom velika industrija nije priključena na prečistač ali sve fabrike, osim Vitala imaju svoje prečistače i ispuštaju vodu u donji tok VBK kako i je propisano po zakonu.Vital i dalje ispušta neprečišćenu vodu u kanal. Ono što je naš cilj je da se ta prečišćena voda ne ispušta nikako u kanal, bez obzira na njen kvalitet nego da ide na prečistač – poručuje Roganović.

Prečistač je bio van funkcije ali kako nezvanično saznajemo sad radi ali to nije usamljeni problem najzagađenijeg vodotoka u Evropi koji je nekada bio plovni tok.

– Mulj u kanalu je star preko dve-tri decenije, nekad je kanal bio plovan. Pre 20 godina kada sam bio dete tu su radile mašine za izmuljavanje – seća se on – ali više ne rade tako da kod Vitala nema više od 30-40 cm dubine kanala koji je po projektu dubok oko 5 metara. Mi ga zovemo kanal, ali on više nije kanal, on je septička jama – zaključuje odbornik u skupštini Vrbasa, Goran Roganović.

I Vrbas ima Rio Tinto: Veliki bački kanal najzagađeniji vodotok u Evropi

Julija Vojinović

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

316 Shares
  • Facebook
  • Twitter
  • LinkedIn
  • More Networks
Copy link
Powered by Social Snap