Magazin Novi Sad

SNS ekipe imaju dozvole za kretanje, upadaju u tuđe ulaze i zauzimaju krovove

Ekipe Srpske napredne stranke (SNS) koje prave „kontramitinge“ na ulicama i krovovima zgrada su za samo 24 sata dobile dozvole za kretanje. Od stranke su dobili petarde, vatromete baklje, miksete i zvučnike, kao i snimljenu muzičku matricu.

SNS se sakrila iza izvesnog „Udruženja za zaštitu mladih“, fantomske organizacije koja dobija novac na konkursima u opštinama u kojima je ta stranka na vlasti. Novosađani su upoznali članove tog udruženja još u junu 2016, kada su učestvovali na kontramitingu u kojem je demoliran grad. Bili su dežurni batinaši u slučaju „Savamala“, branili su „Beograd na vodi“…

Ali i pored podrške koju dobijaju od SNS, oni sami nemaju finansijske, ljudske ni logističke kapacitete da organizuju svakodnevno iznajmljivanje kombi-vozila i razglasa, dnevnice za volontere, baklje, vatromete. Dovoljno je reći da „Udruženje za zaštitu mladih“ pre samo 2 nedelje nije imalo 30 € da plati hosting za internet-sajt. Paradoksalno, upravo građani kroz plaćanje poreza, doprinosa i komunalija, snose trošak od oko 50.000 € dnevno za ekipu koja je angažovana da im utera strah u kosti.

Tokom policijskog časa, izlaze samo sa jednim zadatkom – da nadjačaju buku građanskih protesta u 8 i 5 uveče. Policija ih ne dira, jedino što kontroliše da li imaju dozvole za kretanje nakon 18 sati. Građanima koji su tražili intervenciju zbog okupacije krovova na njihovim stambenim zgradama, policijske ekipe su rekle da je to u nadležnosti komunalne milicije.

Portal Autonomija izveštava da je grupa od 15-ak mladića sinoć sa krovova zgrada u novosadskom Bulevaru cara Lazara od broja 41 do 43 napravilo bakljadu i vatromet u znak „spontane“ podrške Vladi Srbije, zbog čega su ih stanari zgrade prijavili policiji jer ne znaju ko su i tvrde da nisu stanari tih zgrada.

Ispred zgrade je u jednom momentu sišla upravnica koja je pozvala pripadnike policije da uđu u zgradu i na krovu provere ko su mladići koji su se tamo nalazili, javila je reporterka Autonomije.

Policija je došla ispred zgrada sa tri automobila, a stigla je i policijska marica sa pripadnicima interventne jedinice. Većina policajaca je ušla u zgradu.

Iz zgrade je 11 mladića sa maskama preko lica slobodno išetalo kroz jedan od ulaza, a još bar petorica kroz drugi ulaz. Njih je policija prethodno legitimisala i kako su rekli reporterki Autonimije, svi mladići imali su uredne dozvole za kretanje nakon 18 sati.

Jedan od njih bio je veoma drčan prema novinarima koji su izveštavali, a slično se ponašao i prema pripadnicima policije.

Policija je još rekla da nije nadležna za uznemiravanje stanara jer je to posao komunalne milicije.

Stanari zgrada tvrde da su mladići oko 17.45 došli belim kombijem kojim su se i odvezli pošto su izašli iz zgrada. Sa sobom su uneli u zgradu miksetu, zvučnike i tonsku opremu sa koje su puštali parolu „Hej, hej, Đilase, vrati pare, lopove“.

Slična bakljada odigrala se i na krovu poslovne zgrade na Bulevaru oslobođenja preko puta bivšeg Pokrajinskog SUP-a, javio je reporter Autonomije.

Građani su javili i da su videli dva mladića u crnim trenerkama sa kapuljačama na glavi na krovu zgrade pored Osnovne škole „Jovan Popović“ kako su najpre ispalili vatromet a onda zapalili baklje.

Svaki neovlašćeni upad prijavite policiji i oni su dužni da dođu na vaš poziv i da legitimišu takva lica. Ako ste u mogućnosti, snimite vinovnike ili učinite javno dostupnim snimke sa bezbednosnih kamera.

U Novom Sadu su, kao i u svim većim gradovima u Srbiji, građani sinoć ponovo u 20.05 lupali u šerpe i duvali u pištaljke nezadovoljni što Vlada koristi pandemiju da sprovodi represivne mere i pritom ima dvostruke standarde.

Predsednik se usrao.

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

komentar

Klikni da objaviš komentar

12.5K Shares
12.5K Shares
Share via
Copy link