Beograd Magazin

Novi cirkus sa ukradenom ličnom kartom Andreja Vučića

Slučaj firme Asomakum otvorene na ime Andreja Vučića, preko koje su izvršene višemilionske poreske prevare tokom 2009. i 2010, dodatno se zakomplikovao, ovaj put zahvaljujući novosadskom advokatu Vladimiru Beljanskom. On je branilac jednog od optuženih, a suđenje je ovaj put odloženo pošto je Beljanski svoj izostanak sa ročišta obrazložio obaveznom samoizolacijom zbog kontakta sa osobom obolelom od korone, da bi se tri sata kasnije pojavio na drugom suđenju, piše BIRN.

To ne bi bilo čudno da Vladimir Beljanski nije istog prisustvovao izricanju presude u slučaju Agrobanka pred Specijalnim sudom, a potom novinarima (i to bez maske) davao izjave. Sudija Višeg suda u Beogradu Vesna Božović Milošević je bila prinuđena da još jednom je odloži ročište u predmetu Asomakum, zato što se na suđenju nisu pojavili svi okrivljeni, ali ni branilac Vladimir Beljanski koji je svoj izostanak opravdao obaveznom samoizolacijom.

U Specijalnom sudu je kasnije tog dana, posle osam godina suđenja, prisustvovao objavljivanju presude u slučaju Agrobanke na, kako kaže, izričit zahtev klijenta. Beljanski kaže i da zbog toga ne očekuje bilo kakve sankcije.

Sudija Vesna Božović Milošević je zbog ovakvog ponašanja advokata Beljanskog, podnela prijavu Advokatskoj komori Vojvodine protiv njega.

“Moguće da je neko podneo prijavu komori. Na tu prijavu ću, ako je podneta, odgovoriti”, naveo je Beljanski.

Ono što, međutim, nije u nadležnosti Advokatske komore, a može izazvati i teže posledice od odlaganja jednog suđenja, jeste kršenje izolacije i rizik od širenja infekcije.

“Na to suđenje sam otišao, poštujući mere koje sam morao da poštujem. Dakle držao sam distancu, imao masku. Sve to je bilo u velikoj sudnici Specijalnog suda. Ja jesam na neki način prekršio samoizolaciju, ali poštujući epidemiloške mere u odnosu na ostale. Prema tome, ja jesam u izolaciji i ne mislim da sam učinio bilo šta što je nedopušteno. A što se tiče zahteva za odlaganje suđenja, taj zahtev je apsolutno osnovan”, kaže on.

Vladimir Beljanski potvrđuje za BIRN da je u samoizolaciji zbog kontakta sa osobom inficiranom Kovidom-19, ali i da je uprkos tome bio u Specijalnom sudu na izricanju presude u slučaju Agrobanka.

“Moj pripravnik sa kojim sam u kontaktu je bolestan i sudu sam poslao dokaz o tome da je pozitivan. Prema tomem meni je od strane lekara savetovano da se ne pojavljujem, odnosno da budem u jednoj vrsti samoizolacije. To nije rešenje o samoizolaciji, niti obavezna samoizolacija, nego preporuka. Zbog toga sam odložio sva suđenja koja sam imao od početka ovog meseca do danas, pa tako i ovo suđenje koje je bilo zakazano u palati pravde za utorak i sredu”, kaže advokat Beljanski za BIRN.

Optužnica za slučaj firme mlađeg Vučića u ovom, sada već maratonskom postupku, potvrđena je još u maju 2017, a suđenje je formalno započelo pre dve godine, 22. februara 2019. održavanjem pripremnog ročišta koje je prethodno odlagano čak pet puta.

Kada je Andrej Vučić 2014. pred Privrednim sudom pokušao da ospori vlasništvo u firmi Asomakum iznoseći tvrdnje da mu je falsifikovana lična karta, sud tu tužbu nije odbacio, iako su od osnivanja sporne firme do podnošenja tužbe, prošle četiri i po godine.

Pravni stručnjaci sa kojima su novinari BIRN-a razgovarali tokom 2015. godine ocenili su da postupak nije ni mogao biti pokrenut zbog propuštanja zakonskog roka. Na tom tragu nastala je serija tekstova koja prati slučaj osporavanog Asomakuma.

Firma Asomakum osnovana je u martu 2010. godine, a već u junu iste godine račun firme bio je u blokadi zbog duga od 22 miliona.

Andreja Vučića, registrovanog vlasnika ove firme, tim povodom saslušala je Poreska policija. U belešci sa saslušanja iz decembra 2010. godine, brat tadašnjeg zamenika predsednika SNS-a, navodi da nije vlasnik, ni osnivač firme Asomakum. Na pitanje inspektora Odseka poreske policije za suzbijanje organizovanog finansijskog kriminala – da li je gubio ličnu kartu, odgovara da nije.

Agencija za privredne register (APR) podnosi prijavu protiv Andreja Vučića Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu tokom septembra 2011, a ubrzo nakon toga podignut je i optužni predlog protiv njega i firme Asomakum.

Prvo ročište, zakazano u decembru 2012. godine, otkazano je. U podnesku zastupnika Andreja Vučića navodi se da je lična karta kojom je firma osnovana zapravo falsifikat, nakon čega Prvo osnovno javno tužilaštvo odustaje od optužnice. Privredni sud donosi rešenje o obustavljanju privredno-kaznenog postupka početkom marta 2013. godine.

Slučaj Asomakum bio je nepoznanica za javnost sve do oktobra 2014. godine kada poslanik Zoran Živković, na skupštinskom zasedanju, iznosi informaciju da je brat tadašnjeg premijera, vlasnik pomenute firme. Aleksandar Vučić tada demantuje Živkovićeve tvrdnje.

Ubrzo nakon javne prozivke, a četiri i po godine od osnivanja, Andrej Vučić podnosi tužbu protiv Asomakuma tražeći ništavnost osnivačkog akta pred Privrednim sudom u Beogradu.

Uporedo sa parničnim postupkom pred Privrednim sudom, Više tužilaštvo u Beogradu vodilo je i krivičnu istragu u vezi sa tim slučajem.

U aprilu 2015. godine, ministar policije saopštio je da je uhapšeno 16 osoba pod sumnjom da su počinile krivično delo pranja novca, zloupotrebe položaja odgovornog lica, ali i da su ukrale identitet Andreju Vučiću. Istraga je trajala dve godine.

Optužnica je prvobitno obuhvatala 18 osoba koje su se teretile za krivična dela prevare, pranja novca i zloupotrebu položaja odgovornog lica. Transakcije su obavljane između fantomskih firmi koje su navodno osnovane falsifikovanim ličnim kartama, uključujući i ličnu kartu Andreja Vučića, brata predsednika Srbije.

Glavni pretres u predmetu Asomakum poslednji put je održan još krajem januara prošle godine, a u poslednih godinu dana suđenje je odlagano zbog epidemiološke situacije i bolesti optuženih.

Od početka postupka, suđenje je odlagano mnogo puta, a razlozi su bili brojni – od izostanaka učesnika procesa, preko preseljenja suda zbog renoviranja Palate pravde, do proceduralnih razloga. Glavni pretres jednom je odložen i zbog odsustva sudije. Poslednje ročište odloženo je pre dva dana.

Zbog odugovlačenja ovog postupka došlo je i do zastarevanja pojedinih krivičnih dela, pa je zbog toga u utorak sud doneo odluku o obustavi postupka protiv četvorice optuženih.

Sutkinja je potom saopštila da se pretres, koji je bio zakazan za 10 sati pre podne, odlaže, jer se na suđenju nisu pojavili svi optuženi, kao ni branilac jednog od optuženih, advokat Vladimir Beljanski, koji je sud obavestio da se nalazi u obaveznoj samoizolaciji zbog toga što je bio u kontaktu sa pripravnikom koji je oboleo od Kovida-19.

Partija i bratija: Zlatno doba za Vučiće, Brnabiće, Kisiće i Male

Avatar

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi jako dugo. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

306 Shares
306 Shares
Share via
Copy link