Balkan Koronavirus

Da li bi vam dobro došao dezinfikator novca? Možda i bude uskoro, Slovenci su ga patentirali

Da koronavirus ne donosi samo nesreću i probleme, već smo se uverili izveštajima o pozitivnom uticaju “lokdauna” na ekologiju i prirodu, pa ako nipta drugo, bar dišemo čistiji vazduh.

Ali, sada nam stiže i jedno opipljivije i našoj svakodnevici bliže rešenje – dezinfikator novca.

Tokom karantina troje mladih entuzijasta iz Grosuplja razvili su uređaj koji dezinfikuje do stotinu novčanica u minuti pomoću UV svetlosti.

Pregovaraju s nekoliko slovenačkih banaka o korišćenju uređaja. U sledećih nekoliko dana planiran je testni period u jednoj od banaka, rekao je jedan od članova tima, Žan Brezec.

– Polako se vraćamo normalnom životu, ali moraćemo biti oprezniji nakon pandemije – rekao je Brezec dodavši da neke zemlje, uključujući Kinu, Južnu Koreju, Mađarsku i Sjedinjene Države, novac već dezinfikuju.

Istraživanje na 230 ljudi otkrilo je da je više od polovine zabrinuto zbog prenosa bolesti putem gotovine, a više od 80 posto ispitanika reklo je da bi koristili drugi bankomat ako ponude dezinfikovani novac.

Uređaj, nazvan Cash Cleaner, dezinfikuje do stotinu novčanica u minuti koristeći UV-C spektar svetla, tehnologiju koja se koristi za dezinfekciju bolnica, laboratorija, operacionih sala i sličnih okruženja.

Nema sumnje da bi jedna takva sprava bila korisna i nakon korone, jer ako je nešto prljavo i zagađeno, onda je to keš, bez kog opet, ne možemo.

Bravo za Slovence!

Filmska ljubavna priča Nikole i devojke iz Japana kojima je korona oduzela pravo na sreću

Bojana Savić

Zaštitnica šuma i živog sveta u njima. Neprijatelj bahatih, pohlepnih, moćnih. Naturam expellas furca, tamen usque recurret!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

78 Shares
Share via
Copy link