Beograd

Slike sa glavne Železničke stanice u Beogradu izazivaju jezu i tugu

Darko Nikoliće je reditelj i fotograf, koji se poslednjih godina uspostavio kao jedan od glavnih hroničara našeg glavnog grada. Serija njegovih fotografija sa bivše glavne Železničke stanice izazvala je brojne reakcije na društveni mrežama.

Njegov prfil na Instagramu nosi naziv annoyingmoose i ima preko šest hiljada pratilaca. Specifična estetika njegovih fotografija otvara nam u gradu koji tako dobro poznajemo pogled ka sitnicama koje inače ne primećujemo, piše portal Noizz.

– Beograd fotkam onakav kakav jeste, raspad, a u tome pokušavam da nađem nešto lepo, takoreći, primenjujem drevnu japansku kintsugi tehniku, koja raspad tretira kao dragocen deo istorije. Dok Japanci ističu pukotine lepljenjem smolom i zlatom, ja pokušavam da od njih napravim dobru fotografiju – objašnjava nam Nikolić.

Sa ovakvim pristupom, nije ni čudo što je toliko emocija izazvao apokliptični prizor na napuštenoj Železničkoj stanici, koja je obeležila uspomene generacija i generacija ne samo Beograđana, već i ostalih koji su na njoj počinjali svoje avanture od 19. veka kada je izgrađena.

– Palo mi je na pamet da odem dole, živim blizu i prolazim stalno, obiđem krug i zabeležim prolazno stanje… Fotkao sam je i ranije onoliko… Prizor mi je u tom trenutku izgledao apokaliptično, kao što ga je većina i doživela, potpuno drugačije od svega što sam zapamtio iz vremena kad sam kao klinac tu dolazio iz Novog Sada i kretao na more, u Italiju… Iz tog osećanja je nastala cela ova serija fotografija.

Internet je poludeo za fotografijom Šangaja koju možete uveličavati do večnosti

Redakcija

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
569 Shares
569 Shares
Share via
Copy link