Srbija Vesti

Otadžbina te zove: Najlepši krajevi Srbije dave se u plastici i vape za pomoć

Slavinjsko grlo važi za jednu od turistički najatraktvnijih destinacija na Staroj planini, ali i za jednu od najzagađenijih. Slavinjsko grlo je “zagušeno” sa plastičnim otpadom, pa neformalna grupa građana Eko straža poziva 7. marta na akciju čišćenja ovog prirodnog dragulja.

Pod sloganom “Otadžbina te zove” tokom vikenda će se organizovati 2 ekološke akcije, jedna na reci Peštan kod Lazarevca, a druga na Staroj planini.

Prethodnog leta Stara planina bila je jedna od najposećenijih turističkih destinacija u zemlji, a sa velikim brojem turista dolaze i velike količine đubreta koje oni ostavljaju za sobom.

Brojne akcije čišćenja organizovane su nakon i u toku letnje turističke sezone, a neformalna glupa ekologa ovog marta rešila je da poseti Slavonjsko grlo koje se neformalno naziva i Rosomački lonci.

Rosomačka reka odnosno Slavinjsko grlo jedan od najpopularnijih delova Stare Planine i turistička top destinacija. Na žalost trenutno prerpana plastikom – kažu ekolozi.

Akcija čišćenja zakazana je za nedelju, 7. mart od 10 sati, a okupljanje građana zakazano je u centru sela Slavinje, pišu Južne vesti.

Potrebno je očistiti potez od Slavinje do ulaza u klisuru, jedno 1,000 metara Poneti sa sobom kombinezon, čizme za vodu, kese, rukavice i pomoćne alatke . Zadatak nam nije samo da očistimo već i da proširimo svest građana da moramo da povedemo računa ili ćemo se ugušiti u smeću – poručuju iz Eko straže.

Kako dodaju, ideja je da se prikupljeno smeće fotografiše, da bi od nje napravili dizajn za bilbord koji bi se postavio na ovom lokalitetu uz poruku – “Mi smo ovo skupili, a vi nemojte da dalje da prljate”.

Linglong, Rio Tinto, Makiš i Vinča: 4 jahača apokalipse koje MORAMO zaustaviti

Bojana Savić

Zaštitnica šuma i živog sveta u njima. Neprijatelj bahatih, pohlepnih, moćnih. Naturam expellas furca, tamen usque recurret!

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

20 Shares
Share via
Copy link