Dunja važi za najzdravije voće svetu i u našoj tradiciji zauzima posebno mesto. Ima li šta lepše nego kada odete kod bake na selo, a tamo vas dočeka slatko od dunja i čaša hladne bunarske vode? Slatko je poslastica koja se kod nas veoma ceni, kako za počastiti goste, tako i za počastiti sebe same.
Dunje su voće koje je najbolje jesti spremljeno u kompotu, kao sok ili kao slatko od dunja. Sveže dunje su slične plodu jabuke ili kruške. Velike nutritivne vrednosti ovog voća su zastupljene u vidu vitamina C, zatim kalijuma, natrijuma, cinka, gvožđa i bakra kao i drugih organskih i neorganskih kiselina.
Luftika za vas donosi starinske recepte za slatka od dunje, onako kako su to radile naše bake.
Slatko od rendanih dunja
Pre nego što počnemo da pričamo o receptima, reći ćemo vam kako da na najlakši način oljuštite dunje, s obzirom da su one prilično tvrdo voće.
Za početak ih dobro operite i pri tome koristite novi sunđer za sudove sa plastičnom žicom. Stavite vodu na šporet i kada bude mlaka, spustite dunje unutra ostavljajući ih da se kuvaju minut-dva. Izvadite ih rešetkastom kašikom i prelijte ih hladnom vodom. Sada su dovoljno mekane da se lakše oljušte.
Sastojci:
1 kg dunja
½ kg šećera
2 čaše vode
Priprema:
U šerpu u kojoj ćete kuvati slatko stavite šećer, prelijte ga vodom i kuvajte 20 minuta da dobijete šećerni sirup. Dunje operite, oljuštite i izrendajte na krupno, a zatim ih stavite u pripremljen šećerni sirup. Kuvajte jos 45 minuta. Kad je slatko gotovo, vruće sipajte u čiste, suve i zagrejane tegle, hermetički ih zatvorite i čuvajte na hladnom i suvom mestu do otvaranja.
Slatko od dunje sa orasima
Sastojci:
700-800 g rendanih dunja
1 kg šećera
300 ml vode
1 limun
100 g seckanih oraha
Priprema:
U šerpu staviti šećer, dodati vodu i skuvati gust sirup, pa skloniti šerpu sa šporeta. Dunje oljuštiti i rendati i odmah stavljati u šerpu sa sirupom kao u Videu… da ne potamne. Kuvati slatko dok se ne zgusne. Pred kraj dodati seckane orahe i kolutove limuna.
Kad se skuva sipati u tegle i dobro zatvoriti. Mogu se tegle okrenuti naopako i tako ostaviti do ujutru.
Napomena: Ovo slatko se uglavnom pravi takođe od rendanih dunja, tako da ako naiđete na slične recepte, razlika je možda samo u dodatku limuna ili u količini pripremljenih dunja.
Starinski recept za slatko od dunja
Sastojci:
2 kg dunja
1250 g šećera
Voda
Priprema:
Dunje preliti vodom i staviti da se kuvaju. Skloniti ih sa šporeta, vruće ih vaditi i brzo ih ljuštiti pa iseckati na kockice. U drugu šerpu staviti šećer i preliti sa dve čaše vode.
Skuvati gust sirup, skloniti sa šporeta pa dodati iseckane dunje. Ponovo kuvati na jakoj vatri dok sa kašike ne počnu da padaju po dve teške kapi.
Gotovo slatko skloniti sa ringle, skinuti penu i pokriti mokrom krpom. Ostaviti da prenoći, a sutradan sipati u čiste suve tegle, povezati celofanom i ostaviti na suvo i mračno mesto.
Savet: Slatko može da se skuva i gušće pošto dunje otpuštaju sok kada odstoje. Ovo je domaći recept slatka od dunja po preporuci naših baka.
Dunja u mitologiji važi za simbol ljubavi, sreće, plodnosti, pameti, lepote, postojanosti i neprolaznosti. Ne iznenađuje onda što su se u baštama i dvorištima naših baka i deka obavezno nalazile jedno ili više stabala ovog prelepog voća.
Njene mirise moramo vratiti u sećanje sa starih ormara našeg detinjstva, kroz prelepo slatko od dunja po receptu naših baka. Sladak dan vam želimo…
Izvor: Kuvajsam.com, Posnajela.rs
Dodaj komentar