Magazin

Jedan trik otkriće vam da li su jagode stvarno slatke domaće

voće i povrće pesticidi otrovi
Foto: Freepik

Prilikom kupovine jagoda, mnogi se pitaju kako prepoznati prave, domaće jagode i izbeći uvozne, koje često nemaju tako dobar ukus?

Važno je znati da su prve jagode koje vidimo na pijacama ili policama prodavnica u proleće obično uvezene – čak i ako prodavci tvrde da su domaće. Prave lokalne jagode sazrevaju malo kasnije.

Pritom, postoje očigledne razlike između domaćih i uvoznih jagoda, ako znamo kako da ih tražimo.

Domaće jagode imaju duboko crvenu boju po celoj površini, prepoznatljivu aromu i pune su sitnih semenki. Njihove stabljike su svetlozelene, a plodovi su često nepravilnog oblika – dobar znak da nisu hemijski tretirani.

Uvezene jagode su, međutim, obično ravnomernog oblika, bledo ružičaste iznutra i gotovo bez mirisa. Ako je unutrašnjost izrazito crvena, postoji mogućnost da su tretirane pesticidima.

Zato odvojite trenutak pre kupovine: držite jagodu u ruci, pomirišite je i pogledajte je. Nos i oči će vam brzo reći da li zaista imate nešto domaće u rukama ili je to samo dobro upakovana prevara.

Izvor: Espreso

Zašto uvozno voće izgleda kao sa reklame?

Ekipa Luftike

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

Share via
Copy link