Magazin

6 pravila u japanskim školama koja ih čine najboljim na svetu u Srbiji su nezamisliva

skole u japanu

Japanski narod oduvek obrazovanju pridaje najveći značaj, pa nije iznenađenje da je njihov obrazovni sistem najbolji na svetu.

Predstavljamo vam šest običaja iz japanskih škola koji u Srbiji zvuče nezamislivo, ali koji zasigurno imaju presudan uticaj na uspešnost njihovog obrazovanja.

Do četvrtog razreda nema kontrolnih zadataka

Možda se čini neobično, ali japanske škole manire stavljaju ispred znanja. Njihov cilj je da u prve tri godine uspostave dobre manire i navike kod dece, a ne da ocenjuju njihovo znanje. Uče decu kako da budu velikodušna, empatična i saosećajna.

Takođe, važno im je da ih nauče poštuju druge i da razviju nežnu vezu s prirodom i životinjama.

Deca sama čiste školu

Iako škole u ostatku sveta zapošljavaju domare i spremačice, u Japanu to nije slučaj. Tamo su učenici odgovorni za čistoću učionica i toaleta.

Japanski obrazovni sistem veruje da zajedničko čišćenje podstiče učenike da pomažu jedni drugima i rade u timovima. Provodeći vreme brišući stolove i podove, uče da poštuju svoj i tuđi rad.

Učenici jedu zajedno s učiteljima

U Japanu se smatra da zajedničko obedovanje učenika i učitelja podstiče gradnju pozitivne veze. Tokom jela se mogu odvijati razgovori koji pomažu izgraditi topliju, porodičnu atmosferu.

Takođe, japanski obrazovni sistem osigurava deci zdrave i uravnotežene obroke. U javnim osnovnim i srednjim školama ručak se kuva prema standardizovanom jelovniku koji su razvili zdravstveni radnici i kuvari.

Posle časova učenici pohađaju radionice

Radionice su vrlo popularne u Japanu, a održavaju se nakon završetka škole. Na njima učenici uče nove veštine, a nije čudno ni da ih deca pohađaju tokom vikenda i praznika.

Japanski učenici uče poeziju i japansku kaligrafiju

Japanska kaligrafija, koja se naziva i Shodo, oblik je umetnosti u kojem ljudi ispisuju znakove. S druge strane, haiku je oblik poezije u kojem se jednostavnim frazama čitateljima prenose duboke emocije. Smatra se da ovaj oblik poezije ima intelektualne, terapeutske i estetske učinke. Obe tehnike uče decu da poštuju svoju tradiciju i cene svoju kulturu.

Skoro svi učenici nose uniforme

Jedinstvena politika u gotovo svim srednjim školama u Japanu cilja na uklanjanje prepreka i pomaganje učenicima u promovisanju osećaja zajedništva. Kodeks odevanja omogućuje usmeravanje pažnje učenika prema učenju, a decu motiviše da se izražavaju drugim metodama, a ne samo kroz stil odevanja.

7 saveta o vaspitanju dece koje moramo da ukrademo od Japanaca

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

generic vignette (DESK luftika.rs)
41 Shares
Share via
Copy link