Devedestih, u vreme najveće ekonomske krize, kada su rafovi u prodavnicama bili prazni, a za hleb i mleko se čekalo u redu, domaćice su se dovijale da obezbede obroke svojoj porodici. Iz tog perioda najupečatljiviji je bio domaći eurokrem, koji je imao ukus svega, samo ne eurokrema i embargo kolač. Pravio se bez jaja i mleka, od brašna, šećera, vode, ulja i džema, a najveći luksuz bio je kakao.
Kako je krenulo sa poskupljenjima i nestašicama, izgleda da ćemo morati da iskopamo stare sirotinjske recepte ili da pitamo bake da nas obuče kako da preživimo predstojeću zimu.
Pronašli smo recepte za neka ukusna starinska jela koja ne koštaju puno i za koje svi imamo sastojke u kući.
Klin čorba
Narodnu priču o klin čorbi svi znamo, ali nije na odmet da se prisetimo i recepta za nju. Ne treba puno namirnica, ali je vrlo ukusna i može da zasiti, što je najvažnije.
Na ulju ili masti se proprži brašno, doda se crvena paprika, dolije se voda i polako se meša da se ne stvore grudvice.
U to se ubaci kocka za supu i pusti da provri desetak minuta na laganoj vatri. Dodaju se rezanca i na kraju se polako umeša jedno jaje umućeno viljuškom.
Kuva se još par minuta i gotovo je.
Čorba od krompira
Malo „luksuznija“ varijanta klin čorbe je krompir čorba. Za nju su potrebna samo tri sastojka: krompir, jaja i ulje. Tri krompira se oljušte i iseku na sitne kockice.
Na malo ulja se proprži krompir uz lagano mešanje, a zatim mu se dodaje voda i kuva se dok potpuno ne omekša.
Izgnječi se viljuškom, pa mu se doda so i biber ili još neki začin po ukusu. U posebnu činiju se umute tri jaja, koja se sipaju u čorbu dok ključa. Još par minuta se kuva sve zajedno i spremo je za jelo.
Popara
Naši preci su tokom života više bili gladni nego siti, pa otuda mitski odnos prema hlebu, koji se nikada ne baca, već se od njega pravi popara.
U pola litre vode se stavi malo soli i kada proključa, doda joj se komadić margarina. U to se umeša suvi hleb isečen na kockice. Meša se dok sav hleb ne omekša i upije vodu.
U to se doda malo sira, a može i pavlaka. Jednostavno, jeftino a preukusno.
Krompir u gaćama
Za ovo jelo možemo reći da je i svetsko i naše, jer se krompir na ovoj način jede širom sveta. U našim krajevima ga zovu i krompir u čakširama ili jednostavno krompir pod korom.
Priprema je vrlo jednostavna, jer se krompir samo dobro opere i pod korom ispeče u rerni. Može da se stavi samo na žicu od rerne, da se ispeče sa svih strana jednako.
Kada je pečen, izvadi se, ohladi i prepolovi. Preko toplog krompira se može staviti kajmak, sir, slaninica ili neki drugi namaz po želji. Ukus je savršen, a spanać recepti idealno se slažu sa krompirom u gaćama.
Jabuke u šlafroku
Starinski kuvari su puni slatkih recepata, za koje nije potrebno puno sastojaka, a praznik su za čulo ukusa. Jabuke u šlafroku je zaboravljena poslastica, koju je vrlo jednostavno pripremiti.
Kolutove jabuka treba umočiti u smesu za palačinke i ispržiti na vrelom ulju.
Kada su gotove, stave se na salvetu da se ocede od ulja, a zatim se pospu šećerom u prahu.
Dodaj komentar