Magazin Vesti Novi Sad

Novosadske ulice preplavljene drogom, stiže i najsmrtonosnija – PINK!

Droga u Novom Sadu je sve dostupnija maloletnicima. Novina na tržištu narkotika je smrtonosna droga pink, a njen zvaničan naziv je U-47700. Ova supstanca je sedam puta jača od morfijuma i odgovorna za smrt najmanje 50 ljudi u SAD.

Legalna je u većini država Amerike, a kako piše Dnevnik, reč je o jednoj od najtoksičnijih hemikalija koja može da usmrti čoveka čak i ako mu samo dospe na kožu. Prema zvaničnim podacima, ova droga izaziva srčani zastoj.

pink-droga

Premo zvaničnim podacima, u Srbiji većina mladih počinje da uzima drogu sa 17-18 godina, uglavnom marihuanu. U trendu su takozvane klupske droge, kao što su ekstazi i spid. Jovan Popović iz Policijske uprave Novi Sad kaže da heroin uglavnom dolazi iz Avganistana, a kokain iz Južne Amerike.

Heroinski zavisnici kao alternativu često koriste metadon, a nedavno je iz Kliničkog centra Vojvodine ukraden metadon u vrednosti od oko 2 miliona evra. Strahuje se da će velika količina ukradenog metadona uskoro stići na novosadske ulice i klubove.

– Sintetičke droge uglavnom dolaze iz zemalja zapadne Evrope. Amfetamin stiže najčešće iz Holandije, a ekstazi iz Holandije i Poljske. Te vrste droga se najčešće koriste pred izlaske- navodi Popović za “Dnevnik”.

Tu je i LSD, koji se neretko uzima u društvu, pa se određuje “čuvar” koji će paziti na one koji uzmu ovu drogu. Oni mogu imati pozitivne i negativne halucinacije, u kojima haluciniraju da ih neko proganja. Taj osećaj se može ponoviti i u “čistom” stanju, što se naziva “flešbek”.

marihuana-duvanje-tinejdzer

Na domaćem tržištu se može naći i sintetička marihuana, poznata kao “magični zmaj”, čija je zamena biljni tamjan. Tu je i mefedron, u žargonu nazvan “mau mau” ili “luda mačka”.

Tokom 2016. godine otkriveno je 925 krivičnih dela, od čega 173 za neovlašćenu proizvodnju i prodaju opojnih droga, a 747 krivičnih dela neovlašćenog držanja narkotika. Zabeleženo je i pte krivičnih dela omogućavanja uživanja opojnih droga. Broj zaplena opojne droge veći je za skoro 19 odsto u odnosu na prethodnu godinu, a značajno je povećana i količina zaplenjene droge.

– U 2016. godini otkrivena je jedna organizovana kriminalna grupa i dve kriminalne grupe koje su se bavile prodajom opojne droge, a presečen je i jedan krijumčarski kanal – zaključuje Popović.

trava-duvanje

Da bi nešto bilo droga u Srbiji, ono mora da se naše na listi zabranjenih psihoaktivnih supstanci i da to bude objavljeno u Službenom glasniku.

Saznajte koje su cene narkotika na novosadskom tržištu ili šta je adijum, opasna droga koju koriste studenti i učenici. Saznajte i kako odbiti drogu i kako da se na tehno žurci provedete bez drogiranja.

Dragana Vidić

Dragana Vidić

Čeka poslednji voz za Nedođiju. I to uspešno radi već 10 godina. U međuvremenu piše.

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

102 Shares
102 Shares
Share via
Copy link