Beograd Magazin Putovanja

Shaghai Daily: Beograđani u svako doba spremni za provod!

Beograđani znaju da uživaju u životu i zabavu shvataju veoma ozbiljno zbog trauma u istoriji, piše najveći kineski portal na engleskom jeziku. „Šangaj dejli“ napisao je članak o Srbiji, osvrnuvši se na istoriju, baštinu i kulturu naše zemlje. Prenosimo vam ga u celosti.

Srbija je srce Balkanskog poluostrva. Ali krajem osamdesetih i početkom devedesetih je bila pogođena serijom političkih previranja i ratovima, koji su doveli do raspada bivše federacije Jugoslavije.  Ali posle bura i haosa, prevladao je mir. Kako je oružje utihnulo, a region se polako oporavlja, turisti i posetioci hrle nazad. To je “in” destinacija za mlade ljude širom sveta, koji žele da uživaju u netaknutoj prirodi, ali i u nostalgičnim sećanjima prošlih dana.

Današnja teritorija Srbije je bila pod rimskom vladavinom (kasnije i Vizantijom) oko 600 godina, od prvog veka pre nove ere. Mnogi rimski plemići i državnici su rođeni u ovoj zemlji, uključujući i 17 rimskih imperatora.  Reka Dunav je zaslužna za širenje Rimskog carstva. Njene pritoke, kao što su Sava i Morava, dovele su do razvoja pograničnih tvrđava i gradova, čiji ostaci ukazuju na obim Rimskog carstva i rimske kulture. Jedno od tih arheoloških nalazišta, Feliks Romulijana, uključeno je 2007. godine na Uneskovu listu svetske baštine. Romulijanu je izgradio car Galerije kako bi obeležio mesto svog rođenja, a mesto je kompleks palata i hramova, koje su imale tri glavne namene – luksuzna vila za cara Galerija, spomenik njegovim delima i mesto u znak poštovanja divne ličnosti njegove majke.

Nekolicina vrednih zlatnih rimskih novčića, pronađenih na tom mestu, pomogli su u određivanju preciznih detalja iz vremena kompleksa. Pilaster careva Dioklecijana, Maksimijana, Galerija, Licinija, Maksimina Tračanina i Konstantina, predstavljaju neke od najspektakularnijih otkrića ovog mesta, čineći ga popularnom turističkom stanicom na tragu rimskih imperatora.

Pored rimskog nasleđa, tu je i vinčanska kultura iz ranijih slojeva srpske civilizacije. U šestom milenijumu pre nove ere, vinčanska kultura je bila poznata i kao “kolevka evropske kulture”. To je prvi put otkriveno na mestu gde se danas nalazi selo Vinča, pre 1.000 godina, samo nekoliko kilometara udaljeno od srpske prestonice, Beograda. Do sada je preko 150 vinčanskih naselja otkriveno na samoj obali Dunava.

Smederevska jesen

Smederevo je poznato po svojim pesnicima i poeziji. U poslednjih 47 godina održava se “Smederevska pesnička jesen”, festival koji okuplja više od 1.000 pesnika iz celog sveta. Obično se održava u oktobru, u Kulturnom centru Smedereva i srednjovekovnoj atmosferi smederevske tvrđave.

Godine 2013. kineskom pesniku Džaou Lihongu dodeljen je “Zlatni ključ Smedereva” za zbirku „Čamac za nebo”, koju je preveo poznati srpski pesnik Dragan Dragojlović.

Oko 45 kilometara uzvodno od Smedereva nalazi se Beograd, prestonica Srbije. Zbog svoje strateške lokacije, grad je je mnogo puta u istoriji postajao bojno polje, gde su Srbi i Otomansko carstvo često odmeravali snage, a kasnije to činili Otomani i Austrija.

beograd-uvece-izlasci
Izvor: wikimedia.org©

Poslednji udar dogodio se 1999. godine kada je NATO zbog pitanja o Kosovu bombardovalo Beograd i naneo veliku štetu gradskom jezgru. Sukob je okončan pristajanjem bivših jugosloveskih snaga na povlačenje sa Kosova.

Kosovo je 2008. godine proglasilo nezavisnost, postajući poslednja država koja se rodila iz bivše Jugoslavije, nakon Slovenije, Bosne, Hrvatske, Makedonije i Crne Gore.

Iako je od tada prošlo 17 godina, ožiljci na Beogradu i dalje su vidljivi. Nekoliko stotina metara od glavne autobuske i železničke stanice nalazi se razrušena građevina koja podseća na nasilnu istoriju evolucije Beograda. Beograđani obično ne žele da pričaju o tome, a ako ih upitate za ruševine, izbegavaće direktan razgovor o tome ili gledati u pod.

Ipak, grad se polako oporavlja. Iako možda kaska za drugim evropskim prestonicama u smislu ekonomskog, industrijskog i naučnog razvoja, svakako ima naročit šarm i duh. Beograđani prosto znaju kako da uživaju u životu – brojne kafane, kafići i bogat noćni život pokazatelj su njegovog boemskog karaktera.

Knez Mihailova ulica, najčešće mesto na kojem se Beograđani sastaju, glavna je pešačka i šoping-zona u gradu. Nakon zalaska sunca, uvek je krcata lokalcima i turistima. Ulični prodavci tamo prodaju razne vrste đakonija, od pečenih kestenova do toplih pletenih džempera. Umetnici sviraju violine, slikari slikaju portrete, a parovi ćaskaju u kafićima.

Na kraju ulice nalaze se Kalemegdanski park i njegova čuvena tvrđava. Smešteno na ušću reke Save u Dunav, ovo mesto najstarije je gradsko jezgro i deo urbanog područja Beograda. Nakon skoro dva milenijuma neprestanih bitaka i osvajanja, park je postao dom modernih galerija, muzeja, restorana i sportskih terena. Penzioneri danas tamo igraju šah, deca se igraju u parkovima, tinejdžeri sede na zidinama tvrđave, a zaljubljeni parovi s klupa posmatraju zalazak sunca.

sneg-na-kalemegdanu-beograd
https://upload.wikimedia.org

Čak i kada padne mrak, grad je pun života. Možda je teško poverovati u to, ali svakog dana u nedelji brojni klubovi nude brojne različite vrste zabave. Traume u nedavnoj istoriji učiniče su da Beograđani zabavu počnu da shvataju još ozbiljnije. Ovde, ljudi su u svako doba spremni za zabavu.

Kao prvo urbano naselje u Evropi, region je sadržao visoki stepen kulturne jednoobraznosti. Tu se nalazi i arheološki park Belo Brdo, gde posetioci mogu da vide različite vrste oružja i oruđa, napravljenih od kamenja i kostiju, keramiku, ritualne vaze, nakit, brojne antropomorfne i zoomorfne figure, ostatke praistorijskih kuća i mnogih drugih objekata nastalih u Vinči ili donesenih iz udaljenih područja.

Vinča je takođe poznata po manastiru Vavedenje iz 15. veka. Posvećen Bogorodici, manastir je podigao Stefan Nemanja sa sinom Svetim Savom. Prvo je izgrađena 1525. godine, a obnovljena 1847. godine. U njemu se nalaze retke stare knjige.

smederevo_tvrdjava
Izvor: virtuelnimuzejdunava.rs

Ako putujete u Srbiju na jesen, ne propustite priliku da posetite Smederevsku tvrđavu, srednjevekovnu prestonicu Srbije, gde možete da učestvujete u internacionalnom festivalu poezije, i popijete čašu poznatog belog vina “Smederevka” na jednom od najvećih i najznačajnijih vinskih manifestacija u zemlji – Smederevska jesen.

Izvor: B92

Pročitajte više o Srbiji

12 Shares
Share via
Copy link