Magazin

Pet sestara Zarić žive zajedno, nikad se nisu udavale, od majčine smrti ne gledaju TV i nose crninu

sestre-zaric
Foto: Youtube/Printscreen

“Živimo od svoje patnje, od truda i svog rada. Mnogo radimo, a malo trošimo.” Tako je svoju životnu priču pre nekoliko godina pripovedala Stojа, jedna od pet sestara Zarić koje žive na roditeljskom imanju u selu Mrtvica smeštenom između Brčkog i Lopara.

Sestre Zarić iz sela Mrtvica kod Brčkog – Petra, Stoja, Goja, Anica i Živana, iako su već dobrano zagazile u osmu i devetu deceniju života, nikad se nisu udavale i ceo život posvetile su roditeljima i mukotrpnom radu u zajedničkom domaćinstvu.

Funkcionišu isto kao nekadašnje porodice u kojima se tačno znalo ko šta radi na imanju. Pa zato vredne sestre obrađuju zemlju, uzgajaju stoku i svakodnevno, od jutra do večeri, obavljaju brojne “muške” poslove.

Njihovi pokojni roditelji Jovo i Spasenija izrodili su trinaestero dece. Muška deca rano su umirala. Dve sestre su se udale, a pet njih ostalo je s roditeljima, da im pomažu u svakodnevnim seoskim poslovima i da im zamene mušku decu – one su virdžine.

Kako je svojevremeno pisao boasanski Avaz, sestre u vreme setve kukuruza su obično u velikoj žurbi. Dok jedna sestra opravljala oronuli zid na staroj porodičnoj kući, druge dve pripremaju seme za setvu. Skoro da je nemoguće okupiti ih na jednom mestu kada, iako rade mnoge poslove priznaju da se okreću komšijama kada ima treba pomoć.

Ovako nam je suđeno od Boga

– Od Boga je, valjda, suđeno da ostanemo neudate i da živimo u zajedničkom domaćinstvu, nas pet sestara. Dok nas zdravlje služi, mi ćemo da radimo i da trajemo – kažu sestre Zarić, o kojima njihove komšije i meštani Mrtvice imaju samo reči hvale.

Od majčine smrti ne gledaju TV

Majka Spasenija imala je skoro 100 godina pre nego što je preminula. Umrla je 2007. i nedostajalo joj je samo četiri meseca da napuni stotu. Od majčine smrti nose crninu, ne gledaju televizijski program, ne slušaju radio.

A kako i same ističu, nemaju vremena za takav luksuz.

S obzirom da se emisija o njima snimala pre 7 godina na RTS-u, nema novijih informacija šta se sada dešava sa sestrama Zarić.

Žale se da ne mogu pronaći radnu snagu za neke veće poslove na imanju, pošto sve manje ljudi živi na selu.

Sestre Zarić, iskreno i iz duše, kažu da im je puno srce što su ostale s roditeljima i da bi ponovo, kada bi morale da biraju odabrale ovakav život. Na svom imanju imaju mnogo stoke, ovaca, svinja, živine, ali i ne plaše se nikakvog posla. Obrađuju veliku površinu zemlje, po potrebi uzimaju zemljište i pod zakup.

Stana je najpoznatija crnogorska virdžina, zbog obećanja ocu provela život kao muško

Izvor: Kurir.rs/Stil.kurir/Avaz/RTS Kvadratura kruga

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link