Film

Serija „Vere i zavere“ traži statiste

Agencija Statisti obavila je novi kasting za statiste za snimanje serije „Vere i zavere“, napisane prema kultnom romanu Aleksandra Tišme. Ovo je zajednički projekat Radio-televizije Vojvodine i Playground tima, a za svakog statistu su obezbeđene dnevnice. U seriji „Vere i zavere“ se pojavljuje čak 90 glumačkih imena iz Srbije i regiona.

 

Serija će imati 12 epizoda po 55 minuta, prva klapa je pala 5. septembra, a producenti planiraju da završe snimanje sredinom novembra. Radnja serije se dešava u u Novom Sadu, Beču, Varšavi i Beogradu, a „Vere i zavere“ će biti emitovane sledeće godine u okviru prolećne šeme RTV.

Saznajte koji su svetski filmovi snimani u Novom Sadu

Glavne uloge tumače Nina Janković i mladi hrvatski glumac Goran Bogdan, režija je poverena Ivanu Živkoviću i Žanku Tomiću. Tišmino remek delo opisuje epohu u Jugoslaviji od 30-ih do 60-ih godina prošlog veka, prateći dve porodice i rađajuću ljubav u pozadini političkih promena.

vere-i-zavere-d-dozet
Foto: Novosti, Darko Dozet

„Vere i zavere“ će, po zamisli scenariste Đorđa Milosavljevića, biti podeljene u 12 dramaturških celina. U središtu su odnosi novosadskih porodica Lebehstajn i Rudić, koji evoluiraju 32 godine, koliko i prati Tišmin roman. Ipak, glavni fokus je na priči dvoje ljudi, Sergeja i Inge. Ovaj lik tumači Nina Janković, koja kaže da je susret sa ovom ulogom bio „ljubav“ na prvi pogled. Pored njih, jednu od vodećih rola ima i novosadski glumac Radoće Čupić, koji tumači lik Mijuškovića, vlasnika izdavačke kuće.

Milenko Vujić, direktor kasting tima agencije Statisti, kaže za Luftiku da se snimanje serije odvija po planu, kao i da je dosad veliki broj statista bio na setu.

– Snimanje je dosta odmaklo, a dosad je angažovano više od 100 statista. Snimano je u Novom Sadu, u Petrovaradinu, u dvorcu Marčibanji-Karačonji u Sremskoj Kamenici, na Kalemegdanu i na jednoj čardi na Tisi. Snimali smo dva dana u Beogradu, a ljudi iz produkcije su veoma zadovoljni dosadašnjim izborom statista. Snimanje ide po planu, ponekad kiša omete, pa se pomeri za dan-dva, ali smo u dobrom ritmu. Svim dosadašnjim statistima su isplaćene dnevnice, pa će tako biti i ovaj put – kaže Milenko Vujić.

Ovo kompleksno Tišmino delo je, još za njegovog života (1924-2003), postavljeno kao komad u Srpskom narodnom pozorištu (SNP). Tada mlad režiser Dušan Petrović je pred Tišmu doneo scenario, ali ovaj u tim papirima nije prepoznao ništa vredno pažnje.

vere-i-zavere-prva-klapa
Foto: RTV

„Vere i zavere“ je Aleksandar Tišma objavio 1983. godine.

Ako ste zainteresovani za statiranje, važno je da znate da je snimajući dan 12 sati, ali da za neke statiste ima potrebe samo dva sata dnevno. Dnevnica je, bez obzira na dužinu snimanja, 1.500 dinara. Možete se prijaviti na statiranje na sajtu statisti.rs.

Aleksandar Ivanišević

Reporter lutalica iz XX veka. Konfliktna ličnost.

komentara

Klikni da objaviš komentar

  • Odličnan roman. Odlična je bila i Petrovićeva predstava, ne znam zašto se Tišmi nije svidelo. A za seriju sumnjam da će biti na tom nivou

  • Samo što na sajtu nema nigde da se prijavimo za ovo. Takođe sam i registrovan i nema upšte ničega među projektima na koje možemo da se prijavimo. Jel zna neko u čemu je problem? Ili su prošle prijave?

    • Dovoljno je da se registrujete, ukoliko budete odabrani za kasting, javiće vam se uskoro organizatori

188 Shares
188 Shares
Share via
Copy link