Mnoge od nas roditelji su plašili da će nam u stomaku narasti lubenica ako pojedemo njenu semenku. Naravno da se tako nešto neće dogoditi, ali i kada je ova tema u pitanju mišljenja su vrlo podeljena. Neki jedu lubenicu i vade semenke, a drugima je svejedno pa lubenice tamane zajedno sa semenkama.
Ali šta na tu temu kažu stručnjaci?
– Ako slučajno progutate semenku lubenice, ništa se loše neće dogoditi. One se ne talože u telu, već ih prirodno izbacujemo – kaže gastroenterološkinja Anastasija Timošenko.
Bele semenke su mekane i lakše se gutaju, dok se crne teško žvaću pa ih mnogi iz tog razloga radije uklone.
Ipak, s obzirom na to da su bogate hranjivim sastojcima, naročito omega-3 masnim kiselinama, kalijumom i magnezijumom, preporučuje se da se pojedu pečene.
Semenke isperite i osušite. Kad se potpuno osuše, prelijte ih malo maslinovim uljem te ih ravnomerno rasporedite na posudu za pečenje.
Posolite ih, pa ih pecite u rerni zagrejanoj na 160 stepeni 10 do 15 minuta.
Slobodno se poigrajte začinima kao što su mlevena paprika, cimet ili prstohvat šećera.
Međutim, pacijenti s gastroenterološkim problemima treba da budu oprezni. Semenke lubenice mogu izazvati nadutost, bol, pa čak i dijareju.
Izvor: Klix
Dodaj komentar