Magazin Srbija

SPBOK smrdi od glave, kako i zašto su uprljane značke inspektora u elitnoj jedinici MUP-a

spbok-mup
Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs/Shutterstock

Hapšenja pripadnika Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) kao i sudski procesi koji se vode protiv njih pokazala su da u ovoj službi unutar Minstarstva unutrašnjih poslova godinama unazad nešto “ne štima”.

Inspektori SBPOK, N. U. (38) i Z. Đ. (43), koji su uhapšeni zbog sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja, saslušani su juče i oni su negirali krivicu.

Terete se da su dileri vratili ranije zaplenjenu drogu, a njihovo privođenje ponovo je otvorilo pitanje „trulih plodova“ unutar redova Službe za borbu protiv organizovanog kriminala.

Stolić osuđen na zatvor

Možda najsvežiji primer toga jeste slučaj sudskog postupka protiv Božidara Stolića, bivšeg inspektora SBPOK.

bozidar-stolic
Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIC

Stolić je nedavno u Specijalnom sudu u Beogradu osuđen na dve godine zatvora zbog izvršenja krivičnog dela zloupotreba službenog položaja u produženom trajanju.

Osuđen je osuđen da je iskoristio službeni položaj inspektora SBPOK-a kako bi sebi pribavio imovinsku korist od 500 evra kada je pripadnicima kala Veljka Belivuka odavao informacije koje nisu smeli dobiti.

On je u više navrata vršio provere, a onda je te informacije prenosio Filupu Golubovića koji ih je dalje distribuirao klanu.

Takođe, Stolić je po hapšenju pripadnika klana obavestio Golubovića I tom prilikom mu rekao da se Veljko Belivuk i Marko Miljković „drže dobro i ništa ne pričaju“ i prosledio mu je njihove fotografije.

Prosledio mu je i službenu belešku sa njihovog saslušanja kao i informaciju da je u vikendici u Ritopeku pronađena DNK žrtava kada mu je Gavrilović obbećao 5.000 evra ako nastavi da im prenosi informacije.

Postupci protiv bivšeg zamenika načelnika

Sa druge strane, pred srpskim sudovima vodi još postupaka protiv nekada visokih funkcionera u SBPOK.

Tako se protiv nekadašnjeg zamenika načelnika SBPOK, Gorana Papića, vode dva sudska procesa – jedan za sprečavanje hapšenja kriminalnca, a drugi za vraćanje blindiranog vozila Marku Miljkoviću.

goran-papic

Međutim, to nije sve.

Ministarstvo unutrašnjih poslova podnelo je juna prošle godine Višem javnom tužilaštvu u Beogradu prijavu protiv načelnika Odeljenja za borbu protiv organizovanog kriminala Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) Nevenka Marića, zbog zloupotrebe službenog položaja, prenosi Nova.rs.

“Pomagali” kolegama

I pre nekoliko meseci služba SBPOK je bila pod lupom istražitelja.

Naime, tada je Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu podnelo optužni predlog protiv policijskih službenika P. L. i B. V. zbog izvršenja krivičnog dela Pomoć učoniocu posle izvršenog krivičnog dela u saizvršilaštvu.

Reč je o, takođe, pripadnicima SBPOK, a terete se da su pomogli policajcima da prilikom pretresa jednog stana sakriju pištolj “glok” I novac.

Jedna od značajnijih jedinica

Inače, SBPOK je jedna od najznačajnih jedinica unutar MUP.

Bavi se suzbijanjem svih do sada uočenih oblika organizovanog kriminala – krijumčarenjа narkotika, trgovinе ljudima i ilegalnih migracija, krijumčarenja oružja i eksploziva, međunarodnog krijumčarenja kradenih motornih vozila, otmica, iznuda, ucena sa elementima organizovanog kriminala, pranja novca, korupcije, falsifikovanja novčanica, prevara sa platnim karticama, visokotehnološkog kriminala (krivična dela u vezi zloupotreba računarskih sistema, zloupotreba i kršenja prava intelektualne svojine, dečja pornografija).

Služba za borbu protiv organizovanog kriminala je organizaciona jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, Uprave kriminalističke policije.

Jedinica je formirana 1. oktobra 2001. godine kao Uprava za borbu protiv organizovanog kriminala.

Izvor: Nova.rs

Uhapšeni inspektori SBPOK-a, vratili dileru zaplenjenu drogu i ‘čuvali mu leđa’

Redakcija Luftika.rs

Dodaj komentar

Klikni da objaviš komentar

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
22 Shares
Share via
Copy link