Srbija

Završeno saslušanje oca dečaka ubice sa Vračara, 3 sata iznosio odbranu

uhapsen-otac-ubice-sa-vracara
Foto: Printscreen Nova

U Višem javnom tužilaštvu u Beogradu završeno je saslušanje oca (48) čiji je 13-godišnji sin u sredu u školi Vladislav Ribnikar ubio devet i ranio osam osoba.

Saslušanje je trajalo više od tri sata, a počelo je oko pola 12, jer je branilac Irina Borović kasnila sat i po vremena.

Naime, ovo saslušanje je bilo zakazano u 10 sati.

Sumnja se da je Vladimir K. u prethodnom periodu obučavao svog 13-godišenjeg sina K.K. da rukuje vatrenim oružjem i municijom, tako što ga je vodio u streljački klub kako bi uvežbavao gađanje meta iz vatrenog oružja, uprkos činjenici da dete ima 13 godina i da takva aktivnost i obuka očigledno ne odgovaraju njegovoj životnoj dobi, piše Telegraf.

Takođe, Vladimir K. je, kako se sumnja, postupio suprotno odredbi Zakona o oružnju i municiji i suprotno članu Pravilnika o prostorno tehničkim uslovima za bezbedno smeštanje oružja i municije, jer nije obezbedio uslove za bezbedan smeštaj i čuvanje oružja i municije tako da ono ne može doći u posed neovlašćenih lica, odnosno da bude zaključano i posebno odvojeno u sefovima, kasama ili sličnim ormarima koji se ne mogu lako otvoriti.

Sumnja se da je usled ovakvog njegovog postupanja 3. maja 2023. godine njegov sin K.K uspeo da dođe u posed pištolja marke CZ Shadow, kalibra 9x19mm i pištolja marke Ruger MK kalibra 22 mm LR, za koje osumnjičeni Vladimir K. poseduje dozvole nadležnog organa, a koje se nalazilo u nepravilno obezbeđenom metalnom sefu u ormaru koji se nalazi u predsoblju stana.

Dete je oružje i municiju ponelo sa sobom u OŠ Vladimir Ribnikar u Beogradu, koju inače pohađa, gde je ispalio veliki broj hitaca i lišio života radnika obezbeđenja i osmoro učenika, a teško ranio šestoro učenika i nastavnicu škole.

Osumnjičeni je na saslušanju negirao izvršenje krivičnog dela i detaljno je izneo odbranu.

Tužilaštvo će predložiti sudiji za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu da osumnjičenom odredi pritvor da ne bi uticao na svedoke, da ne bi ponovio krivično delo u kratkom vremenskom periodu i zbog uznemirenja javnosti.

Otac dečaka se sumnjiči za krivično delo teško delo protiv opšte sigurnosti.

Dečak ima 13 godina i on prema Zakonu o maloletnicima učiniocima krivičinih dela i krivično pravnoj zaštiti maloletnih lica ne može biti odgovoran.

On je u sredu u jutarnjim časovima iz očevog pištolja ubio osmoro đaka i čuvara te škole, a ranio šest đaka i nastavnicu istorije.

Ukoliko se osećate uznemireno zbog ovih događaja, razgovarajte sa nekim. Brojne institucije, udruženja i stručnjaci otvorili su svoje linije za decu i odrasle kojima je potrebna psihološka podrška.

Institut za mentalno zdravlje u Beogradu: 063 8681757 i 063 8682217

Klinika za psihijatriju: 066 8300854

Društvo psihologa Srbije: [email protected]

Nadel – Nacionalna dečja linija: 116 111

Savetodavni telefon za roditelje: 0800 007 000

Centar za mentalno zdravlje: 011 361 2467

Pokret Nesalomivi: 0800 001 002

Centar Srce: 0800 300 303

Klinika Laza Lazarević, Nacionalna linija za pomoć adolescentima: 0800 309 309

Kakva je sudbina dečaka ubice? U igri 3 scenarija, po jednom može i na slobodu

Čitajte Luftiku na Google vestima

Share via
Copy link