Srbija Vesti

Saša Sredanović obmanula Srbiju, predstavljala se kao sportski psiholog, diplomirala na nepostojećem univerzitetu

Sasa-Sredanovic
Foto: Privatna arhiva

Već mesecima se Saša Sredanović pojavljuje u brojnim domaćim medijima u ulozi sportske psihološkinje. Govori o sportu, sportistima i sportskoj psihologiji, ali najviše o sebi.

Predstavlja se kao sportska psihološkinja FK Barselona, odnosno Barselonine akademije La Masije, s prethodnim radnim iskustvom u klubovima Olimpija Ljubljana, Atletik Bilbao i Real Betis. Iz svih tih klubova je – međutim – redakciji Fake News Tragača stigao negativan odgovor na upit o saradnji sa Sašom Sredanović.

Saša tvrdi i da je završila specijalističke studije sportske psihologije na Univerzitetu u Mastrihtu. Reč je o specijalističkim studijama koje ne postoje, niti su ikada postojale.

I drugi podaci iz biografije Saše Sredanović su zvanično demantovani ili su dokazano nemogući / neverodostojni.

„Head Sport psihologyist” i kafa sa Hoakinom

U medijima Saša Sredanović predstavlja sebe kao sportsku psihološkinju koja je diplomirala kliničku psihologiju na Univerzitetu u Mastrihtu u Holandiji, a zatim specijalizirala sportsku psihologiju na istom univerzitetu. Napominje da govori sedam jezika, da je sportska psihološkinja za ceo tim, ali da su je u klubu profilisali kao psihologa za napad.

Navodi da je u početku radila za manje klubove u Holandiji, Nemačkoj, Švajcarskoj, a da je onda došla u Olimpiju iz Ljubljane. Potom je, kaže, otišla u Španiju, gde je radila za Atletik Bilbao, pa za Real Betis, da bi je zatim nakon transfera dovela Barselona, odnosno njena akademija La Masija. Na svom verifikovanom Instagram nalogu Saša Sredanović tvrdi da je „Head Sport psihologyist”.

Često pominje kako blisko sarađuje sa trenerima i fudbalskim zvezdama. Tako, na primer, navodi da je ona zaslužna što je Injaki Vilijams pomeren sa špica na krilo, dok sa Hoakinom Sančezom redovno pije kafe i toliko su bliski da je „on njoj psiholog”.

Medijima je ispričala i sledeću anegdotu: trener i legenda Barselone Ćavi zadirkivao je poljskog napadača Roberta Levandovskog, rekavši mu kako se u Poljskoj više pisalo da će Saša Sredanović doći u Barselonu nego on.

Kaže da 15 godina radi ovaj posao, a da je u žižu medijske pažnje došla tako što je pre nekoliko godina odlučila da napravi seminar sportske psihologije u Hotelu In.

Prethodna analiza

Pomenuti portal je sredinom decembra 2022. godine istraživao da li je Srbija „jedina evropska reprezentacija na Mundijalu u Kataru koja je otputovala bez psihologa”. Kontaktirali su, kako navode, sa medijskim predstavnicima evropskih selekcija i u pet od sedam pristiglih odgovora dobili potvrdu da ekipa nema nijednog psihologa u stručnom timu.

Lažna informacija potekla je upravo od Saše Sredanović, iz njenog intervjua za Radio-televiziju Srbije. Još jedna informacija osvanula je u tekstu javnog servisa: da se Sredanovićeva nalazi „na zvaničnoj listi najplaćenijih trenera u elitnoj španskoj fudbalskoj LaLigi”.

Takva lista nije pronađena.

Odgovori klubova

U upitima Olimpiji, Atletik Bilbau, Real Betisu i Barseloni odgovori na navode o angažmanima Saše Sredanović u tim klubovima bili su negativni.

Saša Sredanović navodi da je potpisala ugovor s ljubljanskom Olimpijom i da je tamo provela dve i po godine. Iz tog kluba odgovaraju da, prema njihovim evidencijama, osoba pod tim imenom nikada nije potpisala nijedan ugovor s klubom.

Iz FK Atletik Bilbao stigao je odgovor da su se raspitivali o Saši Sredanović među stručnjacima iz medicinskog departmana tog kluba i da se niko od njih ne seća saradnje sa osobom pod imenom Saša Sredanović. Na upit o angažmanu Saše Sredanović stigao je negativan odgovor i iz Real Betisa.

Iz Barselone – gde je Sredanovićeva navodno trenutno angažovana – veoma brzo su odgovorili da „niko pod ovim imenom (Saša Sredanović prim. aut) ne radi u La Masiji”. U daljoj komunikaciji Kemiju Terezu Oliveri, Barseloninom službeniku za medije, poslat je link ka Instagram profilu Sredanovićeve, gde u opisu stoje informacije o angažmanu u Barseloni / La Masiji. Stigao je identičan odgovor: ne, ta osoba ne radi u La Masiji.

saša sredanović
Foto: Privatna arhiva

Fakultet i misteriozna specijalizacija

U medijima Sredanovićeva ističe da je završila kliničku psihologiju na Univerzitetu u Mastrihtu u Holandiji, a da se zatim specijalizovala u oblasti sporta na istom fakultetu.

Zbog „Evropskih smernica za privatnost” nije moguće dobiti zvanične potvrde o statusu studenata i diplomaca na Mastrihtu, ali postoji nekoliko nemogućih i neutemeljenih tvrdnji u informacijama o školovanju Saše Sredanović.

Prvo, na njenom Linkedin profilu navodi se da je diplomirala na „Maastriht University of clinical psychology“, a takva institucija ne postoji. Na Univerzitetu u Mastrihtu nude se osnovne studije psihologije na engleskom i holandskom jeziku.

Drugo, na zvaničnom sajtu tog univerziteta ne postoje informacije o osnovnim, master ili specijalističkim studijama sportske psihologije. Na poslat upit profesoru Gilu ten Horu, koordinatoru jedinog predmeta posvećenog sportskoj psihologiji na Univerzitetu u Mastrihtu, stigla je potvrda da specijalizacija koju Saša Sredanović navodi – ne postoji, niti je poznato da je u tom gradu, u nekoj drugoj obrazovnoj instituciji, moguće specijalizovati se za sportsku psihologiju. Trenutno čak ni predmet „Sport & Exercise Psychology”, na kom je Ten Hor bio koordinator, više nije aktivan.

Treće, u razgovoru za Sputnik u emisiji „Miljanov korner” Sredanovićeva objašnjava kako je, da bi prijavila diplomski ispit, morala imati 3.600 sati rada sa sportistima. Ukoliko bi se taj broj podelio sa osam radnih sati dnevno, dobija se 450 dana rada. To je neuobičajeno visok zahtev za studenta osnovnih studija, posebno kada se sagleda u kontekstu zahteva koji su, na primer, potrebni za sticanje Evropskog sertifikata za psihoterapiju, za šta je dovoljno ukupno 3.200 sati teorijskog i praktičnog rada.

Odbijanje komunikacije: „Prijateljski savjet, ne izbacaj ništa”

Nakon što je Barselona u odgovoru demantovala da Saša Sredanović radi kao sportska psihološkinja u La Masiji, pomenuti portal se obratio Saši Sredanović u pokušaju da se čuje njena strana.

Odgovor je stigao od Seke Sredanović, koja se predstavlja kao Sašina PR menadžerka. Isprva je rečeno da je „Saša u velikoj gužvi i problemima”, a zatim da po ugovoru ne može da daje izjave za ovu sezonu. Već u drugoj rečenici pomenula je tužbu: „Ne bi ti išla od nas tužba, već od nadležnih. Prijateljski savjet, ne izbacaj ništa”, pisalo je u odgovoru.

Na poslednji pokušaj dobijanja bilo kakvog dokaza rečeno im je da bi „morali da znaju ko je Saša Sredanović” i da ona „nije u obavezi da bilo šta dokazuje”, a dobili su i savet: „Moj savjet, bavite se svojim poslom koji odlično obavljate, Sašu Sredanović ostavite po strani, da ne bude da Vas nisam upozorila”, napisala je PR Seka Sredanović.

Upozorenje nepostojećeg advokata

Nedugo nakon gorepomenute prepiske, na mejl glavnog i odgovornog urednika, pomoćnika urednika, kao i menadžerke programa FakeNews Tragača stigla je opomena pred tužbu koju je „po nalogu našeg klijenta Saše Sredanović” uputio izvesni advokat Miloš Zejaković iz, kako se navodi, „Advokatske kancelarije Zejaković”.

U opomeni se upućuje „posebna nota” novinaru koji je stupio u kontakt sa PR Sekom Sredanović i stoji da je to opomena pred „pokretanje postupka međunarodne tužbe – po predmetu uvrede, klevete, iznošenja neistina, povrede privatnosti, časti, morala”.

Dokument koji im je dostavljen putem mejla sadrži logo Advokatske komore Beograda, kao i informacije da se Advokatska kancelarija Zejaković nalazi u Takovskoj 46 u Beogradu. Pokušali su da pronađu kancelariju i advokata uz pomoć Gugl pretrage – nisu uspeli. Ni na adresi Takovska 46, a u zgradi na toj lokaciji nije pronađena nijedna advokatska kancelarija, niti tabla s imenom kancelarije koja bi na takvom mestu morala da bude jasno istaknuta. Jedna od stanarki Takovske 46 rekla je da ne zna ni za kakvu advokatsku kancelariju u tom kompleksu.

Iz AKB-a potvrdili su advokat pod imenom Miloš Zejaković ne postoji u njihovoj evidenciji, kao i da u Takovskoj 46 nema registrovanih advokatskih kancelarija.

Izvor: Fake News Tragač

Kineska domaćica izvela najveću prevaru u istoriji Vikipedije, a provaljena je slučajno

Ekipa Luftike

komentar

Klikni da objaviš komentar

  • Ako u vlasti i na funkcijama imamo lažne doktore nauka zašto bi Saska bila izuzetak i na stubu srama.

script type="text/javascript" src="//delivery.r2b2.io/get/luftika.rs/generic/in-media">
125 Shares
125 Shares
Share via
Copy link